Set-5 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

1. Which of the following comes 2nd right of 12th element from right end of this series?

2. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

3. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a consonant?

4. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately followed and immediately preceded by a number?

5. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by consonant and immediately followed by a vowel?

Directions:(6-10) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

@ E K 4 F 7 B 5 R 1 © D A M 6 U J $ V Q # 2 P 3 % 9 H I W 8 *

6. Which of the following is exactly in the middle of first vowel in this series from the left side and 5 in the above arrangement?

7. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant but not immediately followed by a Vowel?

@ E K 4 F 7 B 5 R 1 © D A M 6 U J $ V Q # 2 P 3 % 9 H I W 8 *

8. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

@ E K 4 F 7 B 5 R 1 © D A M 6 U J $ V Q # 2 P 3 % 9 H I W 8 *

9. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a consonant?

@ E K 4 F 7 B 5 R 1 © D A M 6 U J $ V Q # 2 P 3 % 9 H I W 8 *

10. How many such Vowel is there in the above arrangement each of which is immediately followed by a number but not immediately preceded by a symbol?

@ E K 4 F 7 B 5 R 1 © D A M 6 U J $ V Q # 2 P 3 % 9 H I W 8 *

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.

    1. Question

    Which of the following comes 2nd right of 12th element from right end of this series?

    Ans:3

  • 2. Question

    Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

    Ans:4
  • 3. Question

    How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a consonant?

    Ans:1
    Number- Vowel- No consonant. There is no such type of combination

  • 4. Question

    How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately followed and immediately preceded by a number?

    Ans:4

  • 5. Question

    How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by consonant and immediately followed by a vowel?

    Ans:1
    There is no such type of combination

    Directions:(6-10) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.

    @ E K 4 F 7 B 5 R 1 © D A M 6 U J $ V Q # 2 P 3 % 9 H I W 8 *

    6. Question

    Which of the following is exactly in the middle of first vowel in this series from the left side and 5 in the above arrangement?

    Ans:2
    K 4 F 7 B

  • 7. Question
    @ E K 4 F 7 B 5 R 1 © D A M 6 U J $ V Q # 2 P 3 % 9 H I W 8 *
    How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant but not immediately followed by a Vowel?
    Ans:3
    J $ V, Q # 2

  • 8. Question
    @ E K 4 F 7 B 5 R 1 © D A M 6 U J $ V Q # 2 P 3 % 9 H I W 8 *
    Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    Ans:4
  • 9. Question
    @ E K 4 F 7 B 5 R 1 © D A M 6 U J $ V Q # 2 P 3 % 9 H I W 8 *
    How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a consonant?
     Ans:2
    3 % 9

  • 10. Question
    @ E K 4 F 7 B 5 R 1 © D A M 6 U J $ V Q # 2 P 3 % 9 H I W 8 *
    How many such Vowel is there in the above arrangement each of which is immediately followed by a number but not immediately preceded by a symbol?
    Ans:1