Set-5 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. In a 90 litres mixture of water and milk, the water is 30%. How many litres of water is required to increase the percentage of water in the mixture to 40%?

2. Priya was married to Rajesh at the age of 24 years. Her present age is 4/3 times her age at the time of marriage. The present age of their son is 18.75% of the age of Priya at present. Rajesh is 29 years older to his son, then find the age of Rajesh at the time of his marriage.

3. The base radii of two cylinders are in the ratio of 3:4 and their heights are in the ratio of 7:6. The ratio of their volume is

4. A shopkeeper sold 24 shirts at a profit of 20% and 16 shirts at a profit of 10%. If he had sold all the 40 shirts at a profit of 15%, then his profit would have been reduced by Rs. 36. What is the cost price of each shirt?

5. Raju bought a bike whose sale price was Rs. 50,000. He availed 30% discount on it under exchange offer and then 20% discount as credit card discount. Then he spent 15% of its sale price on its maintenance. At what price should he sell that bike to earn 15% profit?

6. A coaching center has increased the tuition fee by 30 % and simultaneously the number of students is decreased by 10%. What is the percentage change in the total amount collected by coaching centre?

7. P, Q and R started a business by investing ½, 1/3rd and 1/6th of the capital respectively. After 1/3rd of the total time, P withdrew his capital completely and after 1/4th of the total time Q withdrew his capital. R kept his capital for the full period. The ratio in which the total profit is to be divided amongst the partners is

8. At what interest rate will a sum of money double itself in 3 years if the interest is compounded annually?

9. A bus covered a certain distance from village A to village B at the speed of 60 km/hr. However on its return journey it got stuck in traffic and covered the same distance at the speed of 40 km/hr and took 2 hours more to reach Its destination. What is the distance between village A and B?

10. A cistern has 3 pipes A, B and C. A and B can fill it in 3 hours and 4 hours respectively while C can empty the completely filled cistern in 1 hour. If the pipes are opened in order at 3, 4 and 5 p.m. respectively, at what time will the cistern be empty?

 

Check your Answers below:

 

 

  • 1. Question

    In a 90 litres mixture of water and milk, the water is 30%. How many litres of water is required to increase the percentage of water in the mixture to 40%?

    Ans:3
    Milk :Water = 7:3
    i.e quantity of water = 3/10 × 90 =27litres
    and quantity of milk = 63
    Now required ratio is 6:4 i.e. 3:2
    Quantity of milk =63 =3x/5
    =>x= 105 litres
    i.e. required quantity of water = 42litres
    Increase = 42 – 27 =15 litres. Hence, option c.
  • 2. Question

    Priya was married to Rajesh at the age of 24 years. Her present age is 4/3 times her age at the time of marriage. The present age of their son is 18.75% of the age of Priya at present. Rajesh is 29 years older to his son, then find the age of Rajesh at the time of his marriage.

    Ans:4
    Age of priya at present = 24 * (4/3) = 32 years
    Present age of their son = 18.75% of 32 = 6 years
    Present age of Rajesh = 6 + 29 = 35 years
    Since Rajesh got married before 8 years from present. So, age of Rajesh at the time of his marriage = 35 – 8 = 27 years
  • 3. Question

    The base radii of two cylinders are in the ratio of 3:4 and their heights are in the ratio of 7:6. The ratio of their volume is

    Ans:1
    R1:R2=3:4H1:H2=7:6

    Volume1/volume2=π(R1)2H/π(R2)2H=32*7/42*6=21:32

  • 4. Question

    A shopkeeper sold 24 shirts at a profit of 20% and 16 shirts at a profit of 10%. If he had sold all the 40 shirts at a profit of 15%, then his profit would have been reduced by Rs. 36. What is the cost price of each shirt?

    Ans:3
    Let the cost price of each shirt be Rs. x, therefore, 24 × 1.2x + 16 × 1.1x – 40 × 1.15x = Rs. 36, solving we get x = Rs. 90. Hence, option c.
  • 5. Question

    Raju bought a bike whose sale price was Rs. 50,000. He availed 30% discount on it under exchange offer and then 20% discount as credit card discount. Then he spent 15% of its sale price on its maintenance. At what price should he sell that bike to earn 15% profit?

    Ans:1
    Price = Rs. 50,000.
    After 30% discount, Price= Rs. 35000
    After, 20% discount on this, Price = Rs. 28000
    CP for Raju = Rs. 28000 +(15% of 50,000) = Rs. 35,500
    SP = 1.15 * 35500 = Rs. 40825. Hence, option a.
  • 6. Question

    A coaching center has increased the tuition fee by 30 % and simultaneously the number of students is decreased by 10%. What is the percentage change in the total amount collected by coaching centre?

    Ans:2
    Let the tuition fee be y and number of students be x.
    Total amount collected = xy
    Now,
    Tuition fee = x + 0.3x = 1.3x
    Number of students = y – 0.1y = 0.9y
    Total amount = 1.3x * 0.9y = 1.17xy
    Change =1.17xy – xy = 0.17xy
    i.e, 17% increase. Hence, option b.
  • 7. Question

    P, Q and R started a business by investing ½, 1/3rd and 1/6th of the capital respectively. After 1/3rd of the total time, P withdrew his capital completely and after 1/4th of the total time Q withdrew his capital. R kept his capital for the full period. The ratio in which the total profit is to be divided amongst the partners is

    Ans:3
    Let X be the total investment for total time period Y
    P’s share = (X/2) * (Y/3)
    Q’s share = (X/3) * (Y/4)
    R’s share = (X/6) * Y
    Required ratio = 1/6 : 1/12 : 1/6 = 2:1:2
  • 8. Question

    At what interest rate will a sum of money double itself in 3 years if the interest is compounded annually?

    Ans:2
    A = P (1+ r/100)TAs per the question, A = 2P

    => 2P = P (1 + r/100)3

    ⇒(1 + r/100)3 = 2

    ⇒1 + r/100 = 21/3

    ⇒ r/100 = 21/3 – 1 = 1.26 – 1 = 0.26

    ⇒ r = 26%

  • 9. Question

    A bus covered a certain distance from village A to village B at the speed of 60 km/hr. However on its return journey it got stuck in traffic and covered the same distance at the speed of 40 km/hr and took 2 hours more to reach Its destination. What is the distance between village A and B?

    Ans:1
    Let the distance between A and B be ‘x’ km
    Let the time taken by bus while travelling from A to B be ‘t’ hours. Therefore, time taken by the bus from B to A is ‘t+2’ hours
    Time taken from A to B = t = x/60
    Time taken from B to A = t + 2 = x/40
    (x/60) + 2 = x/40
    or x/120 = 2 or x = 240 km
  • 10. Question

    A cistern has 3 pipes A, B and C. A and B can fill it in 3 hours and 4 hours respectively while C can empty the completely filled cistern in 1 hour. If the pipes are opened in order at 3, 4 and 5 p.m. respectively, at what time will the cistern be empty?

    Ans:2
    Pipe A can fill 1/3 rd of the cistern in 1 hour
    Pipe B can fill ¼ th of the cistern in 1 hour
    Pipe C can empty the cistern in 1 hour
    Pipe A is opened at 3 pm. By 4 pm, 1/3 rd of the tank is filled
    At 4 pm, pipe B is also opened. Hence, the fraction of cistern filled between 4 pm and 5 pm = 1/3 + 1/4 = 7/12
    By 5 pm, portion of the cistern filled = 1/3 + 7/12 = 11/12
    At 5 pm, pipe C is opened. From 5 pm, all 3 pipes will be open
    Portion of the cistern emptied in one hour when all 3 pipes are opened = 1 – 1/3 – 1/4 = (12 – 4 – 3)/12 = 5/12
    Hence, to empty 11/12 th of the cistern, time taken = (11/12)/(5/12) = 2.2 hours
    Time taken to empty cistern = 2.2 hours i.e. 2 hours and 12 minutes
    Hence, at 7.12 pm, the cistern will be empty