Set-5 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-5 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.In which of the following processes is energy released?
1. Respiration
2. Photosynthesis
3. Ingestion
4. Absorption

Ans:1

2.The technique of collecting information about an object from a distance without making physical contact with it is –
1. Remote sensing
2. Remote control
3. Remote accessing
4. Space Shuttleg

Ans:1

3.“Curie” is the unit of –
1. Radioactivity
2. Temperature
3. Heat
4. Energy

Ans:1

4.The Source of the sun’s energy, is the process of –
1. Photoelectric emission
2. Nuclear fission
3. Nuclear fusion
4. Thermionic emission

Ans:3

5.The strongest force in nature is –
1. Electrical force
2. Gravitational force
3. Nuclear force
4. Magnetic force

Ans:3

6.In nuclear reactor, heavy water is used as –
1. Coolant
2. Fuel
3. Moderator
4. Atomic smasher

Ans:3

7.Electric current in a metal wire is due to the flow of –
1. Electrons
2. Protons
3. Ions
4. Holes

Ans:1

8.The nature of fuse wire is –
1. Low melting point
2. High melting point
3. High conductivity
4. None of these

Ans:1

9.A transformer –
1. converts DC to AC
2. is used to decrease or increase AC voltage
3. converts AC voltage to DC voltage
4. converts electrical energy into mechanical energy

Ans:2

10.Blood fails to clot, while flowing in the blood vessel because of the presence of –
1. Heparin
2. Prothrombin
3. Haemoglobin
4. Hirudin

Ans:1

11. Which one of the following is called the ‘digestive bag’ in the cell?
1. Golgi body
2. Mitochondrion
3. Ribosome
4. Lysosome

Ans:4

12. Which one of the following is also called the ‘power house’ of the cell ?
1. Golgi body
2. Mitochondrion
3. Ribosome
4. Lysosome

Ans:2

13. Which one of the following is not a part of small intestine?
1. Caecum
2. Duodenum
3. Jejunum
4. Ileum

Ans:1

14. Cell or tissue death within a living body is called as –
1. Neutrophils
2. Nephrosis
3. Necrosis
4. Neoplasia

Ans:3

15. Which of the following blood cells is compulsory for blood caogulation ?
1. Platelets
2. Red blood corpuscles
3. White blood corpuscles
4. Lymphocytes

Ans:1

16. Which is the largest living bird on Earth ?
1. Emu
2. Ostrich
3. Albatross
4. Siberian crane

Ans:2

17. Blood groups were discovered by –
1. Almann
2. Landsteiner
3. Losch
4. Ronald Ross

Ans:2

18. Transport of oxygen by blood takes place with the help of –
1. Hemoglobin
2. Thrombocytes
3. Lymphocytes
4. Leucocytes

Ans:1

19. In the human body, fats are stored in the –
1. Epidermis
2. Adipocytes
3. Liver
4. Epithelium

Ans:2

20. Stem cells which capable of developing into other types of cells come from the –
1. Roots
2. Stem
3. Embryo
4. Flower

Ans:3