Set-5 Indian Civics (Hindi) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Civics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-5 Indian Civics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. राज्य सभा अपने कार्यकाल की समाप्ति से पहले किसके द्वारा भंग की जा सकती है?
1. राष्ट्रपति
2. उपराष्ट्रपति, जो राज्यसभा का पदेन अध्यक्ष हैं
3. केंद्रीय मंत्रिपरिषद की सिफारिशों पर राष्ट्रपति
4. इसे भंग नहीं किया जा सकता

Ans:4,
Exp:
Rajya Sabha being a permanent House is not subject to dissolution.

2. संसद या राज्य विधायिका एक सीट खाली घोषित कर सकती है यदि कोई सदस्य सत्र की ……. दिनों की अनुमति अनुमति के बिना स्वयं को अनुपस्थित करता है।
1. 30 दिन
2. 60 दिन
3. 90 दिन
4. 120 दिन

Ans:2,
Exp: According to Article 101 (4) of the Constitution provides that if for a period of sixty days a member of either House of Parliament is absent from parliament without permission then the house may declare seat vacant.

3. संसद में प्रश्न काल सम्बन्धित है:
1. बैठक के दोपहर के भोजन के बाद
2. बैठक के बैठने के अंतिम घंटे
3. बैठक के पहले घंटे
4. बैठक का दूसरा घंटे

Ans:3,
Exp:
QUESTION HOUR-
The first hour of every parliamentary sitting is slotted for this. During this time, the members ask
questions and the ministers usually give answers.

4. उत्तर प्रदेश के बाद निम्न में से कौन सा राज्य सदस्यों की सबसे अधिक संख्या लोक सभा में भेजता है?
1. बिहार
2. मध्य प्रदेश
3. महाराष्ट्र
4. उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Ans:3,
Exp: lok sabha seats of states are
•Uttar Pradesh-80
•Maharashtra- 48
•Andhra Pradesh-42

5. जब एक विधेयक संयुक्त बैठक में संसद के दोनों सदनों द्वारा विचारा जाता है, तो इसका निर्णय किसके द्वारा लिया जाता है?
1. साधारण बहुमत से
2. दो-तिहाई बहुमत से
3. प्रत्येक सदन के भिन्न बहुमत से
4. कुल सदस्यता के पूर्ण बहुमत से

Ans:1,
Exp: As per Article 108 of Constitution, a Joint session of Parliament can be summoned and the bill considered can be passes by simple maojority.

6. अखिल भारतीय सेवाओं की भर्ती के लिए कौन उत्तरदायी है?
1. संघ लोक सेवा आयोग
2. राष्ट्रपति
3. संसद
4. केंद्रीय गृह मंत्रालय

Ans:1,
Exp: UPSC conducts examinations for appointments to the all-India services, Central services and public services of the centrally administered territories and can assist states in conducting state services examination.

7. वर्तमान में यूपीएससी का कार्यालय कहां स्थित है?
1. चंडीगढ़
2. चेन्नई
3. मुंबई
4. दिल्ली

Ans:4,
Exp: The UPSC headqauter is located at Delhi.

8. यूपीएससी अपने वार्षिक कार्य की रिपोर्ट किसे सौंपती है?
1. राष्ट्रपति
2. संसद
3. केंद्रीय गृह मंत्री
4. भारत के मुख्य न्यायाधीश

Ans:1,
Exp: The UPSC presents, annually, to the president a report on its performance. The President places this report before both the Houses of Parliament.

9. नियंत्रक और महालेखा परीक्षक को किसके द्वारा अपने कार्यकाल समाप्त होने से पहले हटाया जा सकता है?
1. प्रधान मंत्री द्वारा
2. राष्ट्रपति के विवेक द्वारा
3. मंत्रियों की परिषद की सलाह पर राष्ट्रपति द्वारा
4. संसद की सिफारिश पर राष्ट्रपति द्वारा

Ans:4,
Exp: He can be removed by the president on the basis of a resolution passed to that effect
by both the Houses of Parliament with special majority.

10. सरकार के संसदीय स्वरूप के तहत वास्तविक कार्यकारी सत्ता का अधिकारी कौन होता है?
1. संसद
2. प्रधान मंत्री
3. राष्ट्रपति
4. नौकरशाही

Ans:2,
Exp: In the scheme of parliamentary system of government provided by the constitution, the President is
the nominal executive authority and Prime Minister is the real executive.

11. मंत्रिपरिषद में शामिल नहीं है –
1. कैबिनेट मंत्री
2. प्रधान मंत्री
3. राज्य मंत्री
4. पोर्टफोलियो रहित मंत्री

Ans:3,
Exp: There shall be a Council of Ministers with the Prime Minister at the head to aid and advise the President who shall, in the exercise of his functions, act in accordance with such advice.

12. भारतीय संघ के मंत्रिपरिषद सामूहिक रूप से जिम्मेदार है? –
1. लोकसभा
2. राष्ट्रपति
3. राज्य सभा
4. प्रधान मंत्री

Ans:1,
Exp: Article 75 clearly states that the council of ministers is collectively responsible to the Lok Sabha. This means that all the ministers own joint responsibility to the Lok Sabha for all their acts of ommission and commission.

13. ‘शक्ति-स्थल’ किससे संबंधित है?
1. श्रीमती इंदिरा गांधी
2. राजीव गांधी
3. महात्मा गांधी
4. पं. जवाहर लाल नेहरू

Ans:1,
Exp: Shakti Sthal is the memorial site of the first lady Prime Minister of India, Mrs. Indira Gandhi. It is named for her powerful and positive attitude for the betterment of the nation. The site name means “Place of Power and Strength.”

14. मंत्रिपरिषद के सदस्यों के बीच विभागों को किसके द्वारा आवंटित किया जाता है?
1. प्रधान मंत्री
2. राष्ट्रपति के स्व-विवेक पर
3. प्रधान मंत्री की सिफारिशों पर राष्ट्रपति
4. प्रधान मंत्री के साथ परामर्श पर स्पीकर

Ans:3,
Exp:
The Prime Minister is appointed by the President, while the other ministers are appointed by the
President on the advice of the Prime Minister. This means that the President can appoint only those
persons as ministers who are recommended by the Prime minister.

15. मंत्रिपरिषद की बैठकों की अध्यक्षता कौन करता है?
1. प्रधान मंत्री
2. राष्ट्रपति
3. कैबिनेट सचिव
4. रोटेशन द्वारा विभिन्न मंत्री

Ans:1,
Exp: Council of minister includes all the three categories of ministers, that is, cabinetministers, ministers of state, and deputy ministers headed by prime minister.

16. प्रधान मंत्री –
1. लोकसभा द्वारा मनोनीत
2. संयुक्त सभा में संसद के दो सदनों द्वारा मनोनीत
3. राष्ट्रपति द्वारा नियुक्त
4. राष्ट्रपति द्वारा स्पीकर के साथ परामर्श पर नियुक्ति

Ans:1,
Exp: Prime Minister presides over the meeting of council of ministers and influences its decisions. Prime Minister stands at the head of the council of ministers, the other ministers cannot function when the Prime Minister resigns or dies.He is elected in loksabha.

17. प्रधान मंत्री की इस्तीफे या निधन की स्थिति में-
1. मंत्रालय भंग कर दिया जाता है
2. नए आम चुनाव होने चाहिए
3. लोकसभा को फैसला करती है कि क्या करना है
4. इनमें से कोई नहीं

Ans:1,
Exp: Ministry dissolve after death of prime minister.

18. किसी राज्य का राज्यपाल किसके द्वारा नियुक्त किया जाता है?
1. राज्य विधानमंडल
2. प्रधान मंत्री
3. राष्ट्रपति
4. संसद

Ans:3,
Exp: He is appointed by the president by warrant under his hand and seal.It
is an independent constitutional office and is not under the control of or subordinate to the Centralgovernment.

19. कौन सा संवैधानिक अनुच्छेद राष्ट्रपति और गवर्नर्स के लिए आधिकारिक कृत्यों के लिए व्यक्तिगत प्रतिरक्षा प्रदान करता है-
1. अनुच्छेद 362
2. अनुच्छेद 363
3. अनुच्छेद 368
4. अनुच्छेद 361

Ans:4,
Exp: According to article 361 the Governors of states are not answerable to any court of law for the actions done by him in the exercise of his powers and duties.No criminal proceedings can be initiated against the Governors in any court of law during their term of office.

20. राज्यपाल के रूप में नियुक्ति के लिए न्यूनतम आयु क्या है?
1. 25 वर्ष
2. 30 वर्ष
3. 35 वर्ष
4. 40 वर्ष

Ans:3,
Exp: According to article 157,the minimum age for appointment of governer is 35.