Set-5 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Find the missing number of the series

1. 3, 7, 23, 95, 479, ?

2. 72, 132, 210, 306, 420, ?

3. 2401, 2809, ?, 3721, 4225, 4761

4. 35, ?, 55, 68, 83, 100

5. 235, 265, 295, ?, 335, 355

Directions:(6-10) Find the next term in the series.

6. 140, 156, 192, 256, 356, ?

7. 16, 23, 28, 38, 49, ?

8. 18, 90, 540, 3780, 30240, ?

9. 37, 388, 909, 1648, 2659, ?

10. 38, 52, 94, 164, 262, ?

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Find the missing number of the series

    • 1. Question

    3, 7, 23, 95, 479, ?

    Ans: 2
    3 x 2 + 1 = 7
    7 x 3 + 2 = 23
    23 x 4 + 3 = 95
    95 x 5 + 4 = 479
    479 x 6 + 5 = 2879
  • 2. Question

    72, 132, 210, 306, 420, ?

    Ans:3
    8 x 9 = 72
    11 x 12 = 132
    14 x 15=210
    17 x 18 = 306
    20 x 21 = 420
    23 x 24 = 552
  • 3. Question

    2401, 2809, ?, 3721, 4225, 4761

    Ans:3
    The pattern is 492, 532, 572, 612, 652, 692Hence missing term = 572 = 3249

  • 4. Question

    35, ?, 55, 68, 83, 100

    Ans:2
    The series is 3×5+20 = 35, 4×6+20 = 44, 5×7+20 = 55, 6×8+20 = 68, 7×9+20 = 83, 8×10+20 = 100Hence missing term = 44

  • 5. Question

    235, 265, 295, ?, 335, 355

    Ans:5
    The pattern is 47×5 = 235, 53×5 = 265, 59×5 = 295, 61×5 = 305, 67×5 = 335, 71×5 = 35547, 53, 59, 61, 69 and 71 are consecutive prime numbers.

  • 6. Question

    Directions:(6-10) Find the next term in the series.

    140, 156, 192, 256, 356, ?

    Ans:2
    The pattern is as follows:140 + 42 = 156

    156 + 62 = 192

    192 + 82 = 256

    256 + 102 = 356

    356 + 122 = 500

  • 7. Question

    16, 23, 28, 38, 49, ?

    Ans:4
    The next number is obtained by adding sum of digits of the previous number:16 + 1 + 6 = 23

    23 + 2 + 3 = 28

    28 + 2 + 8 = 38

    38 + 3 + 8 = 49

    49 + 4 + 9 = 62

  • 8. Question

    18, 90, 540, 3780, 30240, ?

    Ans:2
    The pattern is as follows:18 x 5 = 90

    90 x 6 = 540

    540 x 7 = 3780

    3780 x 8 = 30240

    30240 x 9 = 272160

  • 9. Question

    37, 388, 909, 1648, 2659, ?

     Ans:1
    The pattern is as follows:37 + 73 + 8 = 388

    388 + 83 + 9 = 909

    909 + 93 + 10 = 1648

    1648 + 103 + 11 = 2659

    2659 + 113 + 12 = 4002

  • 10. Question

    38, 52, 94, 164, 262, ?

    Ans:3
    The pattern is as follows:38 + 14 x 1 = 52

    52 + 14 x 3 = 94

    94 + 14 x 5 = 164

    164 + 14 x 7 = 262

    262 + 14 x 9 = 388