Set-5 Spot The Error For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Spot the Error Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-10) :Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake in it. The error if any, will be in one part of the sentence. Mark the number of that part as your answer. If there is no error, mark (5).

1. If a software company (1)/ sends its employees abroad (2)/ to work for a foreign client, they (3)/ pays them a daily allowance. (4)/ No error (5)

2. As per RBI guidelines (1)/ a bank account in which (2)/ there is no transaction for (3)/ two years is a dormant account.(4)/ No error (5)

3. People are willing to (1)/ pay higher taxes so that (2)/ the Government can build better roads (3)/ and provide safe drinking water.(4)/ No error (5)

4. Farmers can easy (1)/ get loans under (2)/ the Kisan Credit Card Scheme which (3)/ was launched by RBI.(4)/ No error (5)

5. Today there are very few (1)/ tigers left in India (2)/ and many NGOs are (3)/ working saving our national animal.(4)/ No error (5)

6. My elder sister and I am (1) / interested in painting (2) / and therefore have joined (3) / the coaching classes. (4) / No error (5)

7. Only after a lot of persuasion (1) / the illiterate villager allowed (2) / himself girl child (3) /to study in the school. (4) / No error (5)

8. The need for alternate (1) / sources of energy are (2) / essential to conserve (3) / the environment. (4) / No error (5)

9. I have being working (1) / in that organization for five years (2) / but now I work (3) / for a different company. (4) / No error (5)

10. There is no argument against (1) / the fact that (2) / humans are the most intelligent (3) / of all other species. (4) / No error (5)

 

Check the Answer below:

 

 

  • Directions (1-10) :Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake in it. The error if any, will be in one part of the sentence. Mark the number of that part as your answer. If there is no error, mark (5).

    1. Question

    If a software company (1)/ sends its employees abroad (2)/ to work for a foreign client, they (3)/ pays them a daily allowance. (4)/ No error (5)

    Ans:4

    The error is in part (4) of the sentence. ‘Pays’ should be replaced by ‘pay’. According to subject-verb agreement rule, a plural subject (they) is followed by plural verb (pay).
  • 2. Question

    As per RBI guidelines (1)/ a bank account in which (2)/ there is no transaction for (3)/ two years is a dormant account.(4)/ No error (5)

    Ans:5

    The sentence is grammatically correct.
  • 3. Question

    People are willing to (1)/ pay higher taxes so that (2)/ the Government can build better roads (3)/ and provide safe drinking water.(4)/ No error (5)

    Ans:5

    The sentence is grammatically correct.
  • 4. Question

    Farmers can easy (1)/ get loans under (2)/ the Kisan Credit Card Scheme which (3)/ was launched by RBI.(4)/ No error (5)

    Ans:1

    The error is in part (1) of the sentence. ‘Easily’ should be used instead of ‘easy’. ‘Easy’ is an adjective, while we require an adverb here.
  • 5. Question

    Today there are very few (1)/ tigers left in India (2)/ and many NGOs are (3)/ working saving our national animal.(4)/ No error (5)

    Ans:4

    The error is in part (4) of the sentence. The correct phrase is ‘working to save our national animal’.
  • 6. Question

    My elder sister and I am (1) / interested in painting (2) / and therefore have joined (3) / the coaching classes. (4) / No error (5)

    Ans:1

    There is a subject verb agreement error in part (1). ‘My sister and I’ is plural, and therefore will be followed by ‘are’.
  • 7. Question

    Only after a lot of persuasion (1) / the illiterate villager allowed (2) / himself girl child (3) /to study in the school. (4) / No error (5)

    Ans:3

    The pronoun ‘himself’ has wrongly been used here. The correct pronoun should be ‘his’.
  • 8. Question

    The need for alternate (1) / sources of energy are (2) / essential to conserve (3) / the environment. (4) / No error (5)

    Ans:2

    The subject is ‘need’, which is singular. So, ‘are’ should be replaced by ‘is’.
  • 9. Question

    I have being working (1) / in that organization for five years (2) / but now I work (3) / for a different company. (4) / No error (5)

    Ans:1

    ‘Now I work in a different company’ suggests that ‘I have been working’, which is in present continuous tense, is incorrect. The correct phrase will be ‘I have worked in that organisation’.
  • 10. Question

    There is no argument against (1) / the fact that (2) / humans are the most intelligent (3) / of all other species. (4) / No error (5)

    Ans:4

    ‘Other’ is redundant.