Set-5 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) In each of the following questions some statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered I and II. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

1.Statement:
All A is B
Some B is C
No C is D
Some D is A
Conclusion:
I.Some D is B
II.All A is being C is a possibility

2. Statement:
All A is B
All B is C
All C is D
All D is E
No J is D
Conclusion:
I.All D is B
II.All C is A

3. Statement:
All A is B
All B is C
All C is D
All D is E
No J is D
Conclusion:
I.No A is J
II.All B is D

4. Statement:
All A is B
Some B is C
Some C is
No D is F
No G is E
No F is G
Conclusion:
I.Some B is G
II.Some C is not F

5. Statement:
All A is B
Some B is C
Some C is D
No D is F
No G is E
No F is G
Conclusion:
I.All B are being D is a possibility
II.Some G are being A is a possibility

Directions:(6-10) In the following questions, Some statements are given and followed by some conclusions. You have to decide from which the given conclusions can be drawn from the given statements.

6. Statement:
Some Rabbits are Deer
Some Deer are Sparrow
All Deer are Fox
Conclusion:
i).All fox being Sparrow are possible
ii).No Fox are Sparrow

7. Statement:
All Apples are Mango
All Mango are Star fruit
No Apple are Sapodilla
Conclusion:
i).Some Mango are Sapodilla
ii).No Mango are Sapodilla

8. Statement:
All Lion are Tiger
All Tiger are Cat
Some Lion are Elephant
Conclusion:
i). All Elephants are Lion
ii). Some Elephants are Tiger

 

9. Statement:
Some Mobiles are Television
No Television are Remote
Some Remote are Computer
Conclusion:
i). Some Computers are not Television
ii). All Mobiles are Not Remote

10.Statement:
All bottles are Plastic
All Plastics are Pen
Some Pens are Cap
Conclusion:
i). Some Caps are Plastic
ii).All Bottles are Caps

 

 

Check your Answers below:

 

 

  1. Directions:(1-5) In each of the following questions some statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered I and II. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

    1. Question

    Statement:
    All A is B
    Some B is C
    No C is D
    Some D is A
    Conclusion:
    I.Some D is B
    II.All A is being C is a possibility

    Ans:4

  2. 2. Question

    Statement:
    All A is B
    All B is C
    All C is D
    All D is E
    No J is D
    Conclusion:
    I.All D is B
    II.All C is A

    Ans:4

  3. 3. Question

    Statement:
    All A is B
    All B is C
    All C is D
    All D is E
    No J is D
    Conclusion:
    I.No A is J
    II.All B is D

    Ans:5

  4. 4. Question

    Statement:
    All A is B
    Some B is C
    Some C is
    No D is F
    No G is E
    No F is G
    Conclusion:
    I.Some B is G
    II.Some C is not F

    Ans:2

  5. 5. Question

    Statement:
    All A is B
    Some B is C
    Some C is D
    No D is F
    No G is E
    No F is G
    Conclusion:
    I.All B are being D is a possibility
    II.Some G are being A is a possibility

    Ans:5

  6. 6. Question

    Directions:(6-10) In the following questions, Some statements are given and followed by some conclusions. You have to decide from which the given conclusions can be drawn from the given statements.

    Statement:
    Some Rabbits are Deer
    Some Deer are Sparrow
    All Deer are Fox
    Conclusion:
    i).All fox being Sparrow are possible
    ii).No Fox are Sparrow

    Ans:1

  7. 7. Question

    Statement:
    All Apples are Mango
    All Mango are Star fruit
    No Apple are Sapodilla
    Conclusion:
    i).Some Mango are Sapodilla
    ii).No Mango are Sapodilla

     Ans:3

  8. 8. Question

    Statement:
    All Lion are Tiger
    All Tiger are Cat
    Some Lion are Elephant
    Conclusion:
    i). All Elephants are Lion
    ii). Some Elephants are Tiger

    Ans:2

  9. 9. Question

    Statement:
    Some Mobiles are Television
    No Television are Remote
    Some Remote are Computer
    Conclusion:
    i). Some Computers are not Television
    ii). All Mobiles are Not Remote

     Ans:1

  10. 10. Question

    Statement:
    All bottles are Plastic
    All Plastics are Pen
    Some Pens are Cap
    Conclusion:
    i). Some Caps are Plastic
    ii).All Bottles are Caps

    Ans:4