Set-6 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below: 

1.  How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a vowel and not immediately followed by a symbol?

2. Which of the following is exactly in the middle of the thirteenth element from the right end and the thirteenth element from the left end?

3. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant and immediately preceded by a numbers?

4.

What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?

5. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant and immediately preceded by a symbol?

Directions:(6-10) Study the following information carefully to answer these questions.

3 D K $ P 2 7 # @ 4 J T H 9 * F M R 1 5 % ? 6 8
6. How many such numbers are there in the above arrangement which are immediately followed by other number and immediately preceded by a consonant?

7. How many such symbols are there in the above arrangement which are immediately followed by a symbol and also immediately preceded by a number?

3 D K $ P 2 7 # @ 4 J T H 9 * F M R 1 5 % ? 6 8

8. 3 D K $ P 2 7 # @ 4 J T H 9 * F M R 1 5 % ? 6 8

What will come in place of ‘-‘ in the following series based on the above arrangement ?

9. If DP : 65; 7@ : ?

10. How many such consonant are there in the above arrangement which are immediately followed by a number but not immediately preceded by a symbol?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Study the following arrangement carefully and answer the questions given below : 
    1. Question
    How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a vowel and not immediately followed by a symbol?
    Ans:3

  • 2. Question
    Study the following arrangement carefully and answer the questions given below : 
    Which of the following is exactly in the middle of the thirteenth element from the right end and the thirteenth element from the left end?
    Ans:4

  • 3. Question
    Study the following arrangement carefully and answer the questions given below : 
    How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant and immediately preceded by a numbers?
    Ans:2

  • 4. Question
    Study the following arrangement carefully and answer the questions given below : 
    What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
    Ans:3
  • 5. Question
    Study the following arrangement carefully and answer the questions given below : 
    How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant and immediately preceded by a symbol?
    Ans:2

  • 6. Question
    Study the following information carefully to answer these questions.

    3 D K $ P 2 7 # @ 4 J T H 9 * F M R 1 5 % ? 6 8
    How many such numbers are there in the above arrangement which are immediately followed by other number and immediately preceded by a consonant?
    Ans:3
    P27, R15

  • 7. Question
    Study the following information carefully to answer these questions.

    3 D K $ P 2 7 # @ 4 J T H 9 * F M R 1 5 % ? 6 8
    How many such symbols are there in the above arrangement which are immediately followed by a symbol and also immediately preceded by a number?
    Ans:1
     7#@, 5%? 

  • 8. Question
    Study the following information carefully to answer these questions.

    3 D K $ P 2 7 # @ 4 J T H 9 * F M R 1 5 % ? 6 8
    What will come in place of ‘-‘ in the following series based on the above arrangement ?
    Ans:4
  • 9. Question
    Study the following information carefully to answer these questions.

    3 D K $ P 2 7 # @ 4 J T H 9 * F M R 1 5 % ? 6 8
    If DP : 65; 7@ : ?
    Ans:2
    D and P are the second and the fifth elements respectively from the left end, whereas 6 and 5 are the second and the fifth elements respectively from the right end of the given series.
    Since, this pattern follows in rest of the series, so for this question, our answer will be
    RF (because R and F are the seventh and the ninth elements respectively from the right end of the series).

  • 10. Question
    Study the following information carefully to answer these questions.

    3 D K $ P 2 7 # @ 4 J T H 9 * F M R 1 5 % ? 6 8
    How many such consonant are there in the above arrangement which are immediately followed by a number but not immediately preceded by a symbol?
     Ans:2
    TH9, MR1