Set-6 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. Sea water contains 5% salt by weight. How many kg of fresh water must be added to 40 kg of sea water for the salt content of the solution to be 2%?

2. The breadth of a rectangle is three-fourth of its length. The area of rectangle is 1728m2. Find the perimeter of the rectangle?

3. Present ages of SRK and Akshay are in the ratio of 6:5. After 4 years, the ratio of their ages become 10:9 respectively. Calculate the present age of SRK?

4. Pawan and Arun started a business with an initial investment of Rs.5000 and Rs.4500 respectively. Pawan adds Rs.250 after 6 months while Arun adds Rs.500 after every 4 months. They used their amount of profit received from the first business at the end of 1 year to start another business. If the ratio of profit from the second business is 41 : 36, then find the ratio of time for which they invested their capital in second business?

5. In a competitive exam, the minimum passing percentages for XL and Unreserved are 25% and 45% respectively. An Unreserved candidate scored 83 marks and failed by 25 marks. What is the minimum passing marks for XL?

6. A book was sold for Rs. 276 with a profit of 15 %. If it were sold for Rs. 255, then what would have been the percentage profit or loss?

7. Calculate the percentage decrease in consumption of an article if the price is increased by 20% and expenditure is kept same.

8. Total interest received from a sum of Rs.12250 at the end of 4 years at certain rate of simple interest is Rs.840 more than the interest received from another sum of Rs.21000 at the end of 2 years at the same rate of simple interest. Find the rate of interest.

9. A boat takes 12 minutes to row a distance of 10km upstream and it takes 6 minutes to row the same distance downstream. Calculate the speed of boat in still water.

10. A takes twice as much time as B or thrice as much time as C to finish a piece of work. Working together, they can finish the work in 2 days. How many days B alone will take to finish the work?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • 1. Question

    Sea water contains 5% salt by weight. How many kg of fresh water must be added to 40 kg of sea water for the salt content of the solution to be 2%?

    Ans:1
    There is 5% of salt in 40 kg of sea water
    So, amount of salt in 40 kg of sea water is = 5/100 * 100 = 2 kg
    Let the amount of fresh water need to be added be x kg
    2kg/(40+x)kg = 2% = 2/100
    100 = 40 + x
    X = 60kg

  • 2. Question

    The breadth of a rectangle is three-fourth of its length. The area of rectangle is 1728m2. Find the perimeter of the rectangle?

    Ans:5
    Let length = ‘L’
    Breath = ‘B’ = 3L/4
    Area = L*B
    = L*3L/4
    = 3L2/4
    = 1728
    L2 = 2304
    L = 48 and B = 36
    Perimeter = 2(L+B) = 168m

  • 3. Question

    Present ages of SRK and Akshay are in the ratio of 6:5. After 4 years, the ratio of their ages become 10:9 respectively. Calculate the present age of SRK?

    Ans:1
    Let SRKs age be 6x and Akshays age be 5x,
    (6x+4)/(5x+4) = 10/9
    54x + 36 = 50x + 40
    => x = 1
    => SRK’s age = 6*1= 6 years.

  • 4. Question

    Pawan and Arun started a business with an initial investment of Rs.5000 and Rs.4500 respectively. Pawan adds Rs.250 after 6 months while Arun adds Rs.500 after every 4 months. They used their amount of profit received from the first business at the end of 1 year to start another business. If the ratio of profit from the second business is 41 : 36, then find the ratio of time for which they invested their capital in second business?

    Ans:2
    Ratio of profit from the first business = (5000 * 6 + 5250 * 6) : (4500 * 4 + 5000 * 4 + 5500 * 4)
    => 61500 : 60000 = 41 : 40
    In second business:
    Let the amount invested by Pawan be 41x for a time period of T1
    Let the amount invested by Arun be 40x for a time period of T2
    Ratio of profit from second business = (41x * T1): (40x * T2) = 41: 36
    (41x * T1)/ (40x * T2) = 41/ 36
    T1/T2 = 10/9
    Required ratio = T1: T2 = 10 : 9

  • 5. Question

    In a competitive exam, the minimum passing percentages for XL and Unreserved are 25% and 45% respectively. An Unreserved candidate scored 83 marks and failed by 25 marks. What is the minimum passing marks for XL?

    Ans:3
    Passing marks for the Unreserved category = 83 + 25 = 108
    ∴ 45% of the total marks = 108
    => Total marks = 108/0.45 = 240
    ∴ Passing marks for XL category = 0.25 * 240 = 60

  • 6. Question

    A book was sold for Rs. 276 with a profit of 15 %. If it were sold for Rs. 255, then what would have been the percentage profit or loss?

    Ans:1
    Given, S.P. = Rs. 276 and the Profit = 15%
    So, C.P. = 276/1.15 = Rs. 240
    When S.P. = Rs. 255,
    Profit = Rs. 255 – Rs. 240 = Rs. 15
    Therefore, Profit % = (15/240 * 100)% = 6.25%

  • 7. Question

    Calculate the percentage decrease in consumption of an article if the price is increased by 20% and expenditure is kept same.

    Ans:1
    Let price = 100
    Consumption = 100
    New price = 120
    New Consumption = x
    100*100 = 120*x
    x = 100*100/120
    250/3
    Percentage decrease = (100-250/3)/100 * 100 = 50/300 * 100 = 50/3%
    SHORTCUT
    Percentage decrease in consumption = (a/(100+a))*100
    a = 20%
    Percentage decrease in consumption = 20/120 * 100 = 50/3%

  • 8. Question

    Total interest received from a sum of Rs.12250 at the end of 4 years at certain rate of simple interest is Rs.840 more than the interest received from another sum of Rs.21000 at the end of 2 years at the same rate of simple interest. Find the rate of interest.

    Ans:1
    Let the interest = R%
    Interest received from first sum = (12250 * R * 4)/100 = 490R
    Interest received from second sum = (21000 * R * 2)/100 = 420R
    According to question-
    => 490R – 420R = 840
    => 70R = 840
    => R = 12%

  • 9. Question

    A boat takes 12 minutes to row a distance of 10km upstream and it takes 6 minutes to row the same distance downstream. Calculate the speed of boat in still water.

    Ans:2
    Speed of boat upstream in km/h = 10/12 * 60 = 50 km/h
    Speed of boat downstream in km/h = 10/6 * 60 = 100 km/h
    Speed of boat in still water = (50 + 100) /2 = 75 Km/h

  • 10. Question

    A takes twice as much time as B or thrice as much time as C to finish a piece of work. Working together, they can finish the work in 2 days. How many days B alone will take to finish the work?

    Ans:1
    Let’s suppose A takes 6n days to finish the work hence B will take 3n days and C will take 2n days to finish the work.
    Let’s suppose total work = 1 unit
    Hence; 1/6n+1/2n+1/3n=1/2
    => 1/n=1/2
    => n = 2
    Hence time taken by B = 3n days = 6 days