Set-6 Indian Civics (Hindi) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Civics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-6 Indian Civics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. निम्न में से कौन राज्य का कार्यकारी प्रमुख होता है?
1. मुख्यमंत्री
2. राज्यपाल
3. राष्ट्रपति
4. इनमें से कोई नहीं

Ans:2,
Exp: The governor is the chief executive head of the state.The governor also acts as an agent of the central government therefore, the office of governor has a dual role.

2. राज्य की आकस्मिकता निधि किसके द्वारा संचालित है?
1. राज्यपाल
2. राज्य वित्त मंत्री
3. मुख्यमंत्री
4. उपरोक्त सभी संयुक्त रूप से

Ans:1,
Exp: Governor can make advances out of the Contingency Fund of the state to meet any unforeseen expenditure.

3. राज्यपाल के वेतन और भत्ते का चार्ज कहां से होता है?
1. भारत की समेकित निधि
2. राज्य की समेकित निधि
3. भारत की आकस्मिकता निधि
4. उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Ans:2,
Exp: Governor is entitled to such emoluments, allowances and privileges as may be determined by Parliament by the consolidated fund of state. When the same person is appointed as the governor of two or more states, the emoluments and allowances payable to him are shared by the states in such proportion as determined by the president.

4. मुख्यमंत्री को कौन नियुक्त करता है?
1. राज्य का राज्यपाल
2. प्रधान मंत्री
3. विधानसभा
4. सर्वोच्च न्यायालय

Ans:1,
Exp: Article 164 only says that the Chief Minister shall be appointed by the governor.In accordance with the convections of the parliamentary system of government, the governor has to appoint the leader of the majority party in the state legislative assembly as the Chief Minister.

5. एक राज्य के मुख्य मंत्री जिम्मेदार हैं-
1. राज्यपाल
2. विधानसभा
3. प्रधान मंत्री
4. राज्यसभा

Ans:2,
Exp: Article 164 clearly states that the council of ministers is collectively responsible to the legislative assembly of the state and it includes chief minister of state.

6. निम्नलिखित में से कौन मंत्रियों की राज्य परिषद के प्रमुख के रूप में माना जाता है?
1. मुख्यमंत्री
2. राज्यपाल
3. स्पीकर
4. इनमें से कोई नहीं

Ans:1,
Exp: There shall be a Council of Ministers with the Chief Minister as the head to aid and advise the Governor in the exercise of his functions, except in so far as he is required to exercise his functions in his discretion.

7. भारतीय संविधान में है-
1. 9 अनुसूचियां
2. 12 अनुसूचियां
3. 10 अनुसूचियां
4. 11 अनुसूचियां

Ans:2,
Exp: There are 12 schedules in our constitution. Originally there were only 8 schedules but 4 schedules were added by Amendment Acts. 9th Schedule was added by Ist amendment in 1951, related to Land Tenure, Land Tax and Railways. 10th schedule added by 52nd amendment in 1985, contains provisions of disqualification on the grounds of defection. 11th Schedule was added by 73rd amendment in 1992 and it contains provisions of Panchayat Raj and 12th Schedule added by 74th amendment in 1992, contains provisions of Municipal Corporation.

8. संविधान की प्रस्तावना किस संशोधन द्वारा संशोधित की गयी?
1. 17 वें संशोधन
2. 24 वें संशोधन
3. 42 वें संशोधन
4. 44 वें संशोधन

Ans:3,
Exp: In 1976, the Preamble of the constitution was modified by the 42th Amendment. The characterization of India as ‘Svoereign Democratic Republic’. The words ‘unity of the nation’ was changed to ‘Unity and Integrity of the Nation.’

9. किसने कहा था कि “भारत अर्ध-संघीय राज्य है”?
1. हेरोल्ड लास्की
2. आईवर जेनिंग्स
3. लॉर्ड ब्राइ
4. के.सी. व्हेरारे

Ans:4,
Exp: The framer of the Constitution adopted the federal system due to two main reasons: the large size of the country and its socio-cultural diversity. There is no unanimous view
among the Constitution experts regarding the nature of the Constitution. Granville Austin describes Indian constitution as Cooperative Federalism while K. C. Wheare describes it as
Quasi-Federal.

10. भारत का राष्ट्रीय पशु-
1. हिरन
2. हाथी
3. बाघ
4. शेर

Ans:3,
Exp: Tiger (Panthera Tigris Linnaeus) is national animal of India. To restore the decreasing population and to Protect tigers, the Tiger conservation project was started in April 1973.

11. भारत के राष्ट्रीय ध्वज में कुल कितनी तीलियां हैं?
1. 20
2. 24
3. 26
4. 30

Ans:2,
Exp: Wheel on a white strip National Flag having 24 spokes is adopted from Ashok Chakra which is a depiction of Dharmachakra represented with 24 spokes. It symbolizes with the wheel of Law.

12. ‘उल्फा’ उग्रवादी किस राज्य से संबंधित हैं:
1. असम
2. उत्तर प्रदेश
3. पंजाब
4. जम्मू और कश्मीर

Ans:1,
Exp: The United Liberation Front of Assam (ULFA) is a separatist outfit operating in Assam. It was founded on 7 April, 1979. It seeks to establish a Sovereign Assam via an armed struggle. The organization was banned by the Government in 1990.

13. भारतीय नागरिक के लिए मौलिक अधिकारों का विवरण किन अनुच्छेदों में निहित है?
1. संविधान का अनुच्छेद 12 से 35
2. संविधान के अनुच्छेद 13 से 36
3. संविधान के अनुच्छेद 15 से 3 9
4. संविधान के अनुच्छेद 16 से 40

Ans:1,
Exp: Part III (Art. 12-35) of the constitution enumerated 6 Fundamental Right which are provided to citizens.

14. मौलिक अधिकारों के तहत कौन से अनुच्छेद प्रत्यक्ष रूप से बच्चों के शोषण से संबंधित है?
1. अनुच्छेद -19
2. अनुच्छेद -17
3. अनुच्छेद 23
4. अनुच्छेद -24

Ans:4,
Exp: Article-24 of the Constitution is related to the Right against exploitation of the Children. This Article prohibits the employment of Children under the age of 14 years in any factory, mines or engagement in any other hazardous employment.

15. राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत हैं-
1. न्यायिक
2. गैर-न्यायिक
3. मौलिक अधिकार
4. इनमें से कोई नहीं

Ans:2,
Exp: Directive Principles are non-justiciable which means they are not enforceable in any Court of law in India.

16. भारत में पंचायती राज प्रणाली किसके तहत दी गयी है?
1. मौलिक अधिकार
2. मौलिक कर्तव्यों
3. राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत
4. चुनाव आयोग अधिनियम

Ans:3,
Exp: Panchayati Raj System in India is laid down under the Directive Principles of State Policy (Part IV) under Article 40. According to this article, ‘State shall take steps to organize village Panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable these to function as units of self-government”.

17. किस संवैधानिक संशोधन द्वारा, भारत के नागरिकों के लिए दस मूलभूत कर्तव्यों को शामिल किया गया था?
1. 24 वां
2. 38 वां
3. 44 वां
4. 42 वां

Ans:4,
Exp: Part iv-A and Article 51 A (fundamental Duties) were added to the Constitution of India by 42nd Amendment, 1976 on the recommendation of Swaran Singh Committee. At present, the total number of fundamental Duties is 11. Originally they were 10 in number.

18. निम्न में से कौन सबसे बड़ा (क्षेत्रीय) लोकसभा निर्वाचन क्षेत्र है?
1. कांगड़ा
2. लद्दाख
3. कच्छ
4. भीलवाड़ा

Ans:2,
Exp: The five largest constituencies for Lok Sabha election on the basis of area are : (1) Ladakh (173266 Sq. km.) (2) Barmer (55074 Sq. km.) (3) Kachchh (41414 Sq. km.) (4) Arunachal East (39704 Sq. km.) (5) Arunachal West (39613 Sq. km.) The smallest constituency on the basis of the area is Chandni Chowk (10.59 sq. km.) Delhi.

19. राज्य परिषद के सदस्य का कार्यकाल क्या है?
1. 3 वर्ष
2. 5 वर्ष
3. 6 वर्ष
4. 2 वर्ष

Ans:3,
Exp: A member of council of state is elected for a full term for a period of six years.

20. ‘शून्य काल ‘ किस देश की संसदीय प्रणाली का अंग है?
1. भारत
2. अमेरिका
3. ब्रिटेन
4. स्विट्जरलैंड

Ans:1,
Exp: ‘Zero Hour’ is an Indian innovation in the field of parliamentary procedure and has been in existence since 1962. It is not mentioned in the Rules of Procedure. It is a formal device to the members of the Parliament to raise matters of National and international importance.