Set-6 Indian History (English)Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-6 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The queen with the title Didda ruled over which part of India between 980 – 1003?
1. Avadh
2. Kashmir
3. Sindh
4. Bengal

Ans:2

2.Which one of the following European trading companies adopted the “Blue Water Policy” in India?
1. Dutch company
2. French company
3. Portuguese company
4. British East India Company

Ans:3

3.In which year did the Portuguese captured Goa from Bijapur?
1. 1498
2. 1510
3. 1516
4. 1569

Ans:2

4.With whose permission did the English set up their first factory in Surat?
1. Akbar
2. Shahjahan
3. Jahangir
4. Aurangzeb

Ans:3

5.The earliest rock cut caves in western India are those at—
1. Nasik, Ellora and Ajanta
2. Junnar, Kalyan and Pitalkhora
3. Ajanta, Bhaja and Kondane
4. Bhaja, Pitalkhora and Kondane

Ans:1

6.Kanishka’s capital was at
1. Mathura
2. Peshawar
3. Amravati
4. Kanauj

Ans:2

7.Who amongst the following is regarded as the historical founder of Jainism
1. Mahavira
2. Sisunaga
3. Rishabhanatha
4. Gautama

Ans:3

8.Charminar was built by?
1. Humayun
2. Mohammed Quli Qutab Shah
3. Ashoka
4. Narasimha

Ans:2

9.________ was imprisoned for the rest of his life by Aurangzeb.
1. Akbar
2. Shah Jahan
3. Jahangir
4. Babur

Ans:2

10.________ succeeded to the throne of Ferghana in 1495 when he was only 12 years old.
1. Humayun
2. Akbar
3. Jahangir
4. Babur

Ans:4

11.Who was the founder of Atmiya Sabha?
1. Bhagat Singh
2. Mahatma Gandhi
3. Ram Mohan Roy
4. Motilal Nehru

Ans:3

12.Amongst the following, who cooperated with Raja Ram Mohan Roy in the implementation of his educational programmes?
1. Dwarkanath Tagore
2. David Hare
3. Henri Derozio
4. William Jones

Ans:2

13.The Vedas contain all the truth was interpreted by?
1. Swami Vivekananda
2. Swami Dayananda
3. Raja Rammohan Roy
4. None of the above

Ans:2

14.Uplift of the backward classes was the main programme of the—
1. Prarthana Samaj
2. Satya Shodhak Samaj
3. Arya Samaj
4. Ramakrishna Mission

Ans:2

15.Sher Khan defeated _________ at Chausa (1539) and Kannauj (1540), forcing him to flee to Iran.
1. Aurangzeb
2. Humayun
3. Muhammad Azam Shah
4. Bahadur Shah I

Ans:2

16.After the defeat at Plassey, Sirajuddaullah was assassinated and ________ was made the nawab.
1. Mir Jafar
2. Mir Qasim
3. Haider Ali
4. Tipu Sultan

Ans:1

17.Bal Gangadhar Tilak was given the epithet of ‘Lokmanya’ during—
1. Home Rule Movement
2. Surat Split
3. Swadeshi Movement
4. His imprisonment in 1908

Ans:1

18.Which one of the following newspaper was launched by Motilal Nehru?
1. Leader
2. The Independent
3. Hindustan Times
4. National Herald

Ans:2

19.Who led the attack on European Club at Pahartali in Chittagong?
1. Pritilata Waddedar
2. Surya Sen
3. Anant Singh
4. Loknath Bal

Ans:1

20.Fire had been discovered in which age?
1. Paleolithic
2. Mesolithic
3. Neolithic
4. Chalcolithic

Ans:1