Set-6 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Find the next term in the series.

1. 180, 238, 288, 330, ?

2. 516, 734, 1006, 1338, 1736, ?

3. 1072, 1108, 1208, 1404, 1728, ?

4. 32, 64, 144, 360, 990, ?

5. 364, 312, 260, 208, 156, ?

Directions:(6-10) Find the missing term in the series:

6. 107, 128, 152, 158, 182, ____

7.

6, 4, 9, 15.5, ____

8. 1089, 1225, 1369, 1521, ______

9. 01, 08, 27, 64, 25, 16, 43, 12, ?, 0

10. 201, 221.1, 243.21, 267.531, ?

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • Directions:(1-5) Find the next term in the series.

    1. Question

    180, 238, 288, 330, ?

    Ans:4
    The series is as follows:36 x 5 = 18034 x 7 = 238

    32 x 9 = 288

    30 x 11 = 330

    28 x 13 = 364

  • 2. Question

    516, 734, 1006, 1338, 1736, ?

    Ans:2
    The series is as follows:83 + 4 = 51693 + 5 = 734

    103 + 6 = 1006

    113 + 7 = 1338

    123 + 8 = 1736

    133 + 9 = 2206

  • 3. Question

    1072, 1108, 1208, 1404, 1728, ?

    Ans:5
    The series is as follows:1072 + 62 = 11081108 + 102 = 1208

    1208 + 142 = 1404

    1404 + 182 = 1728

    1728 + 222 = 2212

  • 4. Question

    32, 64, 144, 360, 990, ?

    Ans:3
    The series is as follows:32 x 2 = 6464 x 2.25 = 144

    144 x 2.5 = 360

    360 x 2.75 = 990

    990 x 3.0 = 2970

  • 5. Question

    364, 312, 260, 208, 156, ?

    Ans:3
    The series is as follows:364 x 6/7 = 312312 x 5/6 = 260

    260 x 4/5 = 208

    208 x 3/4 = 156

    156 x 2/3 = 104

    Directions:(6-10) Find the missing term in the series:

    6. Question

    107, 128, 152, 158, 182, ____

    Ans:4
    The next term is obtained by multiplying the last digit of the no. by 3 and adding it to the no. to get the next no.Hence the next term is 182 + 2×3 = 188
  • 7. Question

    6, 4, 9, 15.5, ____

    Ans:5
    Add the average of two numbers to the second number to get the new number4 + (6+4)/2 = 9,9 + (4+9)/2 = 15.5,

    So next no. will be 15.5 + (9+15.5)/2 = 27.75

  • 8. Question

    1089, 1225, 1369, 1521, ______

    Ans:4
    1089 = 332, 1225 = 352, 1369 = 372, so, 412 = 1681
  • 9. Question

    01, 08, 27, 64, 25, 16, 43, 12, ?, 00

    Ans:1
    13 = 1 we write the last two digits so we write it as 0123 = 8 and we write it as 0833 = 27 and we write just last two digits 27

    43 = 64 and we write the last two digits which is 64 only.

    53 = 125 and we write the last two digits as 25

    63 = 216 and the last two digits are 16

    73 = 343 and the last two digits are 43

    83 = 512 and the last two digits are 12

    93 = 729 and the last two digits are 29

    103 = 1000 and the last two digits are 00

  • 10. Question

    201, 221.1, 243.21, 267.531, ?

    Ans:1
    201 x 1.1 = 221.1221.1 x 1.1 = 243.21243.21 x 1.1 = 267.531

    267.531 x 1.1 = 294.2841