Set-6 Quadratic Equations (Inequalities) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Quadratic Equations (Inequalities) for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:1-10) In each of these questions, two equations I and II are given. You have to solve both the equations and given answer

1.

I)a7– {(45)15/2 /√a} =0

II) 44/ √b + √b =89 / √b

2.

  1. (a+189)1/2+(5184)1/2 =86
  2. b2-11b+30 =0

3.

  1. a=3√512
  2. b=√289

4.

I.15a2-8a+1=0

II.18b2-11b+1=0

5.

  1. a2-9a=0
  2. 3a2+5a+2 =0

6.

  1. 4x2 – 15x + 9 = 0
  2. 2y2 – 13y + 21 = 0

7.

  1. 3x2 – 17x + 20 = 0
  2. 3y2 + y – 10 = 0

8.

  1. 3x2 – 4x – 32 = 0
  2. 3y2 + 14y + 16 = 0

9.

  1. 4x2 + 4x – 3 = 0
  2. 2y2 – 13y + 21 = 0

10.

  1. 3x2 – 7x – 20 = 0
  2. 3y2 + 20y + 25 = 0

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:1-10) In each of these questions, two equations I and II are given. You have to solve both the equations and given answer

    1. Question

    I)a7– {(45)15/2 /√a} =0

    II) 44/ √b + √b =89 / √b

    Ans:5

    1. I)a7– {(45)15/2 / √a} =0

    a15/2 =(45)15/2

    a=45

    1. II)(44+b) / √b = 89/√b

    44+b=89

    b=89-44=45

  • 2. Question
    1. (a+189)1/2+(5184)1/2 =86
    2. b2-11b+30 =0
    Ans:1

    1. (a+189)1/2+(5184)1/2=86

    Or,(a+189)1/2=86-72=14

    Now, squaring both sides, we get

    a+189=196

    Or, a=196-189=7

    II.b2-11b+30=0

    Or,b2-6b-5b+30=0

    Or, b(b-6)-5(b-6)=0

    Or,(b-5)(b-6)=0

    ∴ b= 5, 6

    Hence a>b

  • 3. Question
    1. a=3√512
    2. b=√289
    Ans:2
    a = 3√512

    a = 8

    b = √289 = 17

    a<b

  • 4. Question

    I.15a2-8a+1=0

    II.18b2-11b+1=0

    Ans:4
    I.15a2-8a+1 =0

    Or,15a2-5a-3a+1=0

    Or,5a(3a-1)-1(3a-1) =0

    Or,(5a-1) (3a-1) =0

    ∴a=1/5,1/3

    II.18b2-11b+1=0

    or,18b2-9b-2b+1=0

    or,9b(2b-1)-1(2b-1) =0

    or,(9b-1) (2b-1) =0

    ∴b =1/9,1/2

    Hence, no relation can be established between a and b.

  • 5. Question
    1. a2-9a=0
    2. 3a2+5a+2 =0
    Ans:1
    I.a2-9a =0

    Or,a2=9a

    ∴a=9

    II.3a2+5a+2 =0

    Or,3a2+3a+2a+2=0

    Or,3a(a+1)+2(a+1) =0

    Or,(3a+2)(a+1) =0

    ∴a= -2/3, -1

    Hence a>b

  • 6. Question
    1. 4x2 – 15x + 9 = 0
    2. 2y2 – 13y + 21 = 0
    Ans:4
    I.4x2 – 15x + 9 = 0

    => 4x2 – 12x – 3x+ 9 = 0

    => 4x(x – 3) – 3(x – 3) = 0

    => (4x – 3) (x – 3) = 0

    => x = 3, 4/3

    II. 2y2 – 13y + 21 = 0

    => 2y2 – 7y – 6y + 21 = 0

    => y(2y – 7) – 3(2y – 7) = 0

    => y= 3, 7/2

    Y≥X

  • 7. Question
    1. 3x2 – 17x + 20 = 0
    2. 3y2 + y – 10 = 0
    Ans:3
    I.3x2 – 17x + 20 = 0

    => 3x2 – 12x – 5x + 20 = 0

    => 3x(x – 4) – 5(x – 4) = 0

    => (3x – 5)(x – 4) = 0

    X = 5/3, 4

    II. 3y2 + y – 10 = 0

    => 3y2 + 6y – 5y – 10 = 0

    => 3y( y + 2) – 5( y + 2) = 0

    => (y + 2)(3y – 5) = 0

    Y = -2, 5/3

    X≥Y

  • 8. Question
    1. 3x2 – 4x – 32 = 0
    2. 3y2 + 14y + 16 = 0
    Ans:5
    I. 3x2 – 4x – 32 = 0

    => 3x2 – 12x + 8x – 32 = 0

    => 3x(x – 4) + 8(x – 4) = 0

    => (x – 4) (3x + 8) = 0

    X = 4, -8/3

    II. 3y2 + 14y + 16 = 0

    => 3y2 + 8y + 6y + 16 = 0

    => Y(3y + 8) + 2(3y + 8) = 0

    => (y + 2)(3y + 8) = 0

    Y= -8/3, -2

    X=Y or No relation

  • 9. Question
    1. 4x2 + 4x – 3 = 0
    2. 2y2 – 13y + 21 = 0
    Ans:1
    I.4x2 + 4x – 3 = 0

    => 4x2 + 6x – 2x – 3 = 0

    => 2x(2x + 3) – 1(2x + 3) = 0

    => (2x – 1)(2x + 3) = 0

    X = ½ , – 3/2

    II. 2y2 – 13y + 21 = 0

    => 2y2 – 7y – 6y + 21 = 0

    => Y(2y– 7) – 3(2y – 7) = 0

    => (y – 3)(2y – 7)= 0

    Y = 3, 7/2

    Y>X

  • 10. Question
    1. 3x2 – 7x – 20 = 0
    2. 3y2 + 20y + 25 = 0
    Ans:3
    I. 3x2 – 7x – 20 = 0

    => 3x2 – 12x + 5x – 20 = 0

    => 3x(x – 4) + 5(x – 4) = 0

    => (x – 4)(3x + 5)= 0

    X= 4, -5/3

    II. 3y2 + 20y + 25 = 0

    => 3y2 + 15y + 5y + 25 = 0

    => 3y(y + 5) + 5(y + 5) = 0

    => (y + 5)(3y + 5) = 0

    Y = – 5, -5/3

    X≥Y