Set-6 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-10)In each question below are some statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusion logically follows from the statements disregarding commonly known facts. Give answer,

1. Statement:
All Pens are Pencil
No Pencil are Eraser
All Erasers are Sharpener
Conclusion:
i). All Pencils are Sharpener
ii). All Pens being Sharpeners are possible

2. Statement:
Some Apples are Oranges
No Oranges are Grapes
Some Grapes are Cucumber
Answer:
i). Some Cucumbers are Orange
ii). No Orange is Cucumber

3. Statement:
Some Gold are Silver
All Silver are Copper
Some Silver are Zinc
Conclusion:
i). Some Zinc are Copper
ii). Some Copper are not Gold

4. Statement:
No Chicken are Mutton
All Mutton are Prawn
No Prawn are Crab
Conclusion:
i). Some Crab are Chicken
ii).No Prawn are Chicken

5. Statement:
Some Notes are Books
All Books are Guides
All Guides are Gum
Conclusion:
i).Some Guides are Notes
ii). All gums being Books are possible

6. Statement:
All Tea are coffee
Some Coffee are badam drink
Some Tea are Soup
Conclusion:
I).All soup are Coffee
II).Some soup are Badam Drink

7. Statement:
Some apples are apricot
All apricot are grapes
No grapes are lemon
Conclusion:
I).Some lemon are apple
II).No apple are lemon

8. Statement:
All Bottles are Plates
All Plates are Cups
Some Cups are Utensil
Conclusion:
I).Some Utensils are Plates
II). Some Bottles being Utensils is a possiblility.

9. Statement:
Some Gold are silver
No silver are copper
No copper are zinc
Conclusion:
I. Some Gold are not Copper
II. Some zinc are not Silver

10. Statement:
No Soap are Power
Some Powder are Facewash
No Facewash are Fairness cream
Conclusion:
I. Some Powder are not a Fairnesscream
II. Some Facewash are not Soap

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • Directions:(1-10)In each question below are some statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusion logically follows from the statements disregarding commonly known facts. Give answer,

    1. Question

    Statement:
    All Pens are Pencil
    No Pencil are Eraser
    All Erasers are Sharpener
    Conclusion:
    i). All Pencils are Sharpener
    ii). All Pens being Sharpeners are possible

    Ans:2

  • 2. Question

    Statement:
    Some Apples are Oranges
    No Oranges are Grapes
    Some Grapes are Cucumber
    Answer:
    i). Some Cucumbers are Orange
    ii). No Orange is Cucumber

    Ans:4
  • 3. Question

    Statement:
    Some Gold are Silver
    All Silver are Copper
    Some Silver are Zinc
    Conclusion:
    i). Some Zinc are Copper
    ii). Some Copper are not Gold

    Ans:1

  • 4. Question

    Statement:
    No Chicken are Mutton
    All Mutton are Prawn
    No Prawn are Crab
    Conclusion:
    i). Some Crab are Chicken
    ii).No Prawn are Chicken

     Ans:5

  • 5. Question

    Statement:
    Some Notes are Books
    All Books are Guides
    All Guides are Gum
    Conclusion:
    i).Some Guides are Notes
    ii). All gums being Books are possible

    Ans:3

  • 6. Question

    Statement:
    All Tea are coffee
    Some Coffee are badam drink
    Some Tea are Soup
    Conclusion:
    I).All soup are Coffee
    II).Some soup are Badam Drink

     Ans:5

  • 7. Question

    Statement:
    Some apples are apricot
    All apricot are grapes
    No grapes are lemon
    Conclusion:
    I).Some lemon are apple
    II).No apple are lemon

    Ans:4

  • 8. Question

    Statement:
    All Bottles are Plates
    All Plates are Cups
    Some Cups are Utensil
    Conclusion:
    I).Some Utensils are Plates
    II). Some Bottles being Utensils is a possiblility.

     Ans:2

  • 9. Question

    Statement:
    Some Gold are silver
    No silver are copper
    No copper are zinc
    Conclusion:
    I. Some Gold are not Copper
    II. Some zinc are not Silver

    Ans:1

  • 10. Question

    Statement:
    No Soap are Power
    Some Powder are Facewash
    No Facewash are Fairness cream
    Conclusion:
    I. Some Powder are not a Fairnesscream
    II. Some Facewash are not Soap

    Ans:5