Set-7 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) These questions are based on the following letter/number/symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions. 
1. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

2. Which of the following pairs of elements has the second element immediately followed by the first element?

3. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol and also immediately preceded by a consonant?

4. If we replace all the symbols with 9 consecutive natural number from (1-9) and no number is repeated in this alphanumeric series, then what will be the 6th right element of 14th element from right end?

5. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a vowel and also immediately followed by a number?

Directions:(6-10) Study the following information carefully to answer these questions.

6. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

7. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a number and also immediately preceded by a consonant?

8. Which of the following is exactly midway between the sixth element from the right end and the eighth element from the left end of the arrangement ?

9. The position of the first and the fourteenth elements in the arrangement are interchanged. Similarly, the second and the fifteenth elements are interchanged, and so on, upto the twelfth and twentyfifth elements. Which element will be second to the right of eighth element from the right end after the rearrangement?

10. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and also immediately followed by a consonant?

 

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) These questions are based on the following letter/number/symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions. 
    1. Question
    Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
    Ans:3
    In all others the third element is the one that is two positions ahead of the first. But 5 immediately precedes #.
  • 2. Question
    These questions are based on the following letter/number/symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions. 
    Which of the following pairs of elements has the second element immediately followed by the first element?
    Ans:4
    we see that Q comes just after 6 in alpha numeric series.
  • 3. Question
    These questions are based on the following letter/number/symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions. 
    How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol and also immediately preceded by a consonant?
    Ans:3
    We have to find consonant-number-symbol combination in the given sequence. 5, 1 are only such numbers.
  • 4. Question
    These questions are based on the following letter/number/symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions. 
    If we replace all the symbols with 9 consecutive natural number from (1-9) and no number is repeated in this alphanumeric series, then what will be the 6th right element of 14th element from right end?
    Ans:1
  • 5. Question
    These questions are based on the following letter/number/symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions. 
    How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a vowel and also immediately followed by a number?
    Ans:2
    We have to find vowel-symbol-number combination in the given sequence.© is the only such symbol.
    Directions:(6-10) These questions are based on the following arrangement. Study the arrangement carefully to answer these questions.
    6. Question
    Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
     Ans:1
     In others, all the four elements are occupying positions (in the given arrangement) from the left to right. 
  • 7. Question
    These questions are based on the following arrangement. Study the arrangement carefully to answer these questions.
    How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a number and also immediately preceded by a consonant?
    Ans:3
    We have to look for combinationconsonant-vowel-number. A and U are such vowels here.
  • 8. Question
    These questions are based on the following arrangement. Study the arrangement carefully to answer these questions.
    Which of the following is exactly midway between the sixth element from the right end and the eighth element from the left end of the arrangement ?
    Ans:2
    There are 25 elements in the given sequence. 6th element from the right end implies (25 +1 – 6 =) 20th element from the left end.
    Now, we have to find out the element which is exactly midway between the 20th and 8th elements from the left end. Thus, the required element’s position in the sequence is 
  • 9. Question
    These questions are based on the following arrangement. Study the arrangement carefully to answer these questions.
    The position of the first and the fourteenth elements in the arrangement are interchanged. Similarly, the second and the fifteenth elements are interchanged, and so on, upto the twelfth and twentyfifth elements. Which element will be second to the right of eighth element from the right end after the rearrangement?
    Ans:4
    After making changes the arrangement of the elements will be as follows:

    Now, we have to find out (8 – 2 =) 6th element from the right end. Hence, the required element is I.
  • 10. Question
    These questions are based on the following arrangement. Study the arrangement carefully to answer these questions.
    How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and also immediately followed by a consonant?
     Ans:2
    We have to look for the combinationnumber-symbol-consonant.

    The sequence consists of only one such sequence