Set-7 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions |Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-7 General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The heat treatment applied to milk to stabilize and to remove disease causing bacteria is called as –
1. Pasteurization
2. Fermentation
3. Coagulation
4. Homogenization

Ans:1

2.Cockroach cannot survive in the water because its respiratory organ is –
1. Gill
2. Trachea
3. Book lung
4. Pulmonary sac

Ans:2

3. Which of the following is an egg laying mammal?
1. Bat
2. Leafy-Ant eater
3. Whale
4. Spiny Ant-eater

Ans:4

4. Which one of the following is the smallest bird?
1. Peacock
2. Penguin
3. Humming bird
4. Emu

Ans:3

5. Flat footed camels can walk easily in sandy deserts because –
1. pressure on the sand is decreased by increasing the area of the surface in contact
2. pressure on the sand is increased by increasing the area of the surface in contact
3. pressure on the sand is decreased by decreasing the area of the surface in contact
4. pressure on the sand is increased by decreasing the area of the surface in contact

Ans:1

6. Mitochondria was discovered by –
1. Weismann
2. Darwin
3. Lamarck
4. Richard Altamann

Ans:4

7. The chemical used for destroying fungi in water tanks is –
1. Copper Sulphate
2. Magnesium Sulphate
3. Zinc Sulphate
4. Nitric Acid

Ans:1

8. Which of the following is a Parthenocarpic fruit?
1. Banana
2. Apple
3. Mulberry
4. Strawberry

Ans:1

9. Carrot is orange in colour because –
1. it grows in the soil
2. it is not exposed to sunlight
3. it contains carotene
4. the entire plant is orange in colour

Ans:3

10. Water in plants is transported by –
1. Cambium
2. Phloem
3. Epidermis
4. Xylem

Ans:4

11. Term Vitamin was coined by –
1. Charles Levaran
2. Casimir Funk
3. Robert koch
4. Robert hooke

Ans:2

12. Nutrients are recycled in the atmosphere with the help of certain microorganisms referred to as –
1. Producers
2. Consumers
3. Decomposers
4. None of these

Ans:3

13. Scurvy is caused due to the deficiency of –
1. Vitamin-D
2. Vitamin-K
3. Vitamin-E
4. Vitamin-C

Ans:4

14. Disorder in which concentration of glucose in the blood is high –
1. Hyperglycemia
2. Glycosuria
3. Glucoma
4. Uremia

Ans:1

15. An example of hormone is –
1. Cytosine
2. Renin
3. Oxytocin
4. Peprin

Ans:3

16. To reduce tooth decay most toothpastes contain a –
1. Bromide
2. Fluoride
3. Iodide
4. Chloride

Ans:2

17. The part of brain which controls emotional reactions in our body is –
1. Hypothalamus
2. Cerebrum
3. Meninges
4. Thalamus

Ans:1

18. An organism that transmits disease from one individual to another is called –
1. Hybrid
2. Fragment
3. Vector
4. Clone

Ans:3

19. Which endocrine gland is found in chest cavity?
1. Pineal gland
2. Thymus gland
3. Adrenal gland
4. Thyroid gland

Ans:2

20. Blue Revolution is related to:
1. Space research
2. Poultry
3. Drinking water
4. Fisheries

Ans:4

Click here to download PDF