Set-7 Indian Civics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Civics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-7 Indian Civics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Who has said that basic features of the Indian Constitution do not amount to a change—
1. Prime Minister
2. Parliament
3. Supreme Court of India
4. Government

Ans:3,
Exp: The Supreme Court recognised the conceptof basic structure for the first time in the historic Kesavananda Bharati case in 1973 and parliament cannot amend the basic structure of constitution.

2. Who curbed the Judicial Review power of Judiciary through Amendment of the Constitution—
1. State Legislature
2. Parliament
3. Council of State
4. Legislative Council

Ans:2,
Exp: The 42nd Ammendment Act inserted Article 32A in order to deny the Supreme Court the power to consider the Constitutional validity of a State law i.e judicial review power of judiciary.This amendment is passed by the parliament in 1976.

3. The judges of the Supreme Court are appointed by
1. The Prime Minister of India
2. The Chief Justice of the Supreme Court
3. The President of India
4. The Indian parliament

Ans:3,
Exp: The judges of the Supreme Court are appointed by the President (which means the cabinet) in consultation with the members of the judiciary itself ( judges of the Supreme Court and the high courts).

4. Which of the following amendments curtailed the Supreme Court’s power of Judicial Review?
1. 42nd Amendment
2. 44th Amendment
3. 29th Amendment
4. none of the above

Ans:1,
Exp: The 42nd Ammendment Act inserted Article 32A in order to deny the Supreme Court the power to consider the Constitutional validity of a State law i.e judicial review power of judiciary.This amendment is passed by the parliament in 1976.

5. How many judges of the Supreme Court have been removed from their office before the expiry of their normal term through impeachment
1. only one
2. two
3. three
4. none

Ans:4,
Exp: The judges of the Supreme Court are provided with the Security of Tenure.They can be removed from office by the President only in the manner and on the grounds mentioned in the Constitution.

6. The Supreme Court propounded the theory of ‘basic structure of the Constitution’ in
1. Gopalan v. State of Madras case
2. Golak Nath case
3. Keshavananda Bharati case
4. Minerva Mills case

Ans:3,
Exp: In Kesavananda Bharati’s case, Supreme Court invoked this doctrine of basic structure.According to it the basic structure of the constitution can not be altered even by amendments.

7. In the Supreme Court of India the number of Judges including the Chief Justice is now
1. 20
2. 21
3. 25
4. 31

Ans:4,
Exp: At present, the Supreme Court consists of thirty-one judges .

8. Who holds the power to increase the number of judges in the Supreme Court
1. Prime Minister,
2. President,
3. Parliament,
4. Ministry of law

Ans:3,
Exp: The Parliament has increased this number of other judges progressively to ten in 1956, to thirteen in 1960, to seventeen in 1977 and to twenty-five in 1986,at present strength is 31.

9. The Chief Justice and other judges of the High Court retire at the age of
1. 60 years
2. 62 years
3. 65 years
4. 70 years

Ans:2,
Exp: The Constitution has not fixed the tenure of a judge of a high court but he holds office until he attains the age of 62 years.

10. The jurisdiction of the High Court can be extended or restricted by
1. the President
2. the Parliament
3. the Chief Justice of India
4. the legislature of the concerned state

Ans:2,
Exp: The jurisdiction and powers of a high court in so far as they are specified in the Constitution cannot be curtailed both by the Parliament and the state legislature.But, in other respects, the jurisdiction and powers of a high court can be changed both by the parliament and the state legislature.

11. The High Courts are empowered to issue writs for the enforcement of Fundamental Rights under
1. Article 225
2. Article 226
3. Article 227
4. Article 228

Ans:2,
Exp: Article 226 of the Constitution empowers a high court to issue writs including habeas corpus,mandamus, certiorari, prohibition and quo-warrentofor the enforcement of the fundamental rights ofthe citizens and for any other purpose.

12. The Union Government has exclusive powers on subjects in
1. the union list
2. the concurrent list
3. state list
4. both (a) and (b)

Ans:1,
Exp: The Parliament has exclusive powers to make laws with respect to any of the matters in the Union List. This list has at present 100 subjects (originally 97 subjects)like defence, banking, foreign affairs, currency, atomic energy.

13. The union list contains:
1. 66 items
2. 97 items
3. 47 items
4. 100 items

Ans:4,
Exp: The Parliament has exclusive powers to make laws with respect to any of the matters in the Union List. This list has at present 100 subjects (originally 97 subjects) like defence, banking, foreign affairs, currency, atomic energy.

14. The Central Government gives grants-in-aid to the states out of the Consolidated Fund of India on the basis of the recommendations of
1. the Planning Commission
2. the Union Finance Minister
3. the Finance Commission
4. None of the above

Ans:3,
Exp: Article 280 provides for a Finance Commission as a quasi-judicial body. It is constituted by the President every fifth year or even earlier.The distribution of the net proceeds of taxes to be shared between the Centre and the states and the allocation between the states, the respective shares of such proceeds.

15. The entire country has been divided into
1. three Zonal Councils
2. four Zonal Councils
3. five Zonal Councils
4. six Zonal Councils

Ans:3,
Exp: The idea of creation of Zonal Councils was first of all mooted by the first Prime Minister of India, Pandit Jawahar Lal Nehru in 1956. The zonal councils have been established by the state reorganization act 1956 to advise on matters of common interest to each of the five zones, into which the territory of India has been divided.

16. Zonal Councils are
1. advisory bodies
2. administrative bodies
3. consultative bodies
4. lawmaking agencies

Ans:1,
Exp: The zonal councils aim at promoting cooperation and coordination between states, union territories and the Centre.These are advisory body and its recommendation are not binding.

17. The tribal areas in the states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram are separately dealt with the provisions for their administration are to be found in which of the following schedules of the Indian Constitution?
1. 5th Schedule
2. 2nd Schedule
3. 3rd Schedule
4. 6th Schedule

Ans:4,
Exp: The Constitution of India makes special provisions for the administration of the tribal dominated areas in four states viz. Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram. As per article 244 and 6th Schedule, these areas are called “Tribal Areas“, which are technically different from the Scheduled Areas under fifth schedule.

18. Which Constitutional Article defines official language for communication between the state and another state and the Union—
1. Article 349
2. Article 346
3. Article 243
4. Article 305

Ans:2,
Exp: ARTICLE 346-Official language for communication between one State and another or between a State and the Union The language for the time being authorised for use in the Union for official purposes shall be the official language for communication between one State and another State and between a State and the Union.

19. The states were reorganised on linguistic basis in
1. 1947
2. 1951
3. 1956
4. 1966

Ans:3,
Exp: The States Reorganisation Act, 1956 was a major reform of the boundaries of India’s states and territories, organising them along linguistic lines.

20. The first commission appointed by the Government in 1948 to examine the case for the reorganisation of states on linguistic basis was headed by
1. Justice Wanchoo
2. Justice M C Mahajan
3. Justice S K Dhar
4. None of the above

Ans:3,
Exp: In June 1948, the Government of India appointed the Linguistic Provinces Commission under the chairmanship of S K Dhar to examine the feasibility of this. The commission submitted its report in December 1948 and recommended the reorganisation of states on the basis of administrative convenience rather than linguistic factor.