Set-7 Indian Geography (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Geography Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-7 Indian Geography Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.U-shaped valley develops in
1. Karst region
2. Glacial region
3. Desert region
4. All of these

Ans:2

2.Which of the following land forms is not formed by wind action?
1. Stone Lattice
2. Mushroom or Gara
3. Sand Bars
4. Inselberg

Ans:3

3.Coral reef extending along with eastern coast of Australia is
1. Fringing reef
2. Barrier reef
3. Atoll
4. Coral island

Ans:2

4.What is the International Date Line?
1. It is the equator
2. It is the 0° longitude
3. It is the 90° east longitude
4. It is the 180° longitude

Ans:4

5.The World’s largest island is –
1. Greenland
2. Iceland
3. New Guinea
4. Madagascar

Ans:1

6.The longest sea beach in India is –
1. Chapora beach
2. Diu beach
3. Aksa beach
4. Marina beach

Ans:4

7. Which one of the following region is most rich in coal deposits?
1. Brahmaputra Valley
2. Damodar Valley
3. Mahanadi Valley
4. Godavari Valley

Ans:2

8. The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is –
1. Troposphere
2. Ionosphere
3. Stratosphere
4. Mesosphere

Ans:3

9. The term “Doab” means –
1. a land between two mountains
2. a land between two lakes
3. a land between two rivers
4. a land between two seas

Ans:3

10. What is Dakshin Gangotri?
1. River valley in Andhra Pradesh
2. Unmanned station located in Antarctica
3. Second source of River Ganga
4. Island in the Indian Ocean

Ans:2

11. Which planet is also referred to as a “Dwarf planet”?
1. Pluto
2. Mercury
3. Jupiter
4. Saturn

Ans:1

12. Khangchendzonga National Park is in –
1. Maharashtra
2. Orissa
3. Rajasthan
4. Sikkim

Ans:4

13. Evidence suggests that life on Earth has existed for about_________________.
1. 3.5 million years
2. 35 billion years
3. 35 million years
4. 3.5 billion years

Ans:4

14. Which is the longest national highway in India?
1. NH4
2. NH44
3. NH10
4. NH5

Ans:2

15. Which among the following is not a dwarf planet?
1. Mars
2. Makemake
3. Pluto
4. Eris

Ans:1

16. Pagladia Dam Project is located in which state?
1. Arunachal Pradesh
2. Sikkim
3. Assam
4. West Bengal

Ans:3

17. ‘Gir Kesar’ , which has been given the Geographical Indication (GI) tag, is a famous variety of which among the following?
1. Saffron
2. Pepper
3. Mango
4. Sweat

Ans:3

18. What are Equinox days?
1. When day is smaller than night
2. When day is the longest in the year
3. When day is greater than night
4. When day and night are equal

Ans:4

19. Which is the largest Union Territory of India?
1. Goa
2. Andaman and Nicobar Islands
3. Puducherry
4. Chandigarh

Ans:2

20. World’s longest land border is between which two countries?
1. Australia and New Zealand
2. India and China
3. Switzerland and Italy
4. Canada and USA

Ans:4