Set-7 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-7 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The number of parliamentary seats (Rajya Sabha) of Tamil Nadu is
1. 12
2. 16
3. 18
4. 31

Ans:3

2.Narendra Modi is the ___ Prime Minister of India.
1. 5th
2. 10th
3. 14th
4. 18th

Ans:3

3.Who was the first Speaker of Lok Sabha?
1. G. V. Mavalankar
2. Sarvepalli Radhakrishnan
3. M. Ananthasayanam Ayyangar
4. Dr P V Cherian

Ans:1

4.Indian Constitution has how many parts at the time of commencement?
1. 24
2. 18
3. 22
4. 16

Ans:3

5.Who was the first Indian Chief Election Commissioner?
1. Morarji Desai
2. Sukumar Sen
3. Sardar Patel
4. V.S Ramadevi

Ans:2

6.Article 356 of the Indian Constitution is about –
1. Directive Principles of state policy
2. Imposition of President’s Rule in states
3. Hindi as official language
4. Special status to Kashmir

Ans:2

7.The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Maharashtra is –
1. 10
2. 26
3. 283
4. 48

Ans:4

8.The Punjab Reorganisation Act, which created the states of Punjab and Haryana in 1966, was enacted on the basis of the recommendations of the
1. Dhar Commission
2. Dass Commission
3. Shah Commission
4. Mahajan Commission

Ans:3

9.Which of the following states were initially given the status of autonomous state and subsequently made full-fledged states?
1. Meghalaya and Sikkim
2. Assam and Bihar
3. Meghalaya and Jammu and Kashmir
4. Nagaland and Assam

Ans:1

10.The reference to the National Capital Territory of Delhi is found in
1. Article 239A
2. Article 239AA
3. Article 239B
4. Article 239BB

Ans:2

11.Which one of the following has been wrongly listed as a Union Territory?
1. Chandigarh
2. Pondicherry
3. Tripura
4. none of these

Ans:3

12.Which Constitutional Article empowers the State Legislature to adopt Hindi or any state language as the official language of that state—
1. Article 345
2. Article 350
3. Article 348
4. Article 349

Ans:1

13.Whose satisfaction is required under Constitutional Article 347 regarding special provision for creating language spoken by a section of the population of a state—
1. Parliament
2. Judiciary
3. President
4. Prime Minister

Ans:3

14.Through which Constitutional Amendment, reservation of seats for SC and ST in Lok Sabha and State Assembly extended—
1. 45th Amendment Act 1980
2. 50th Amendment Act 1984
3. 23rd Amendment Act 1969
4. 51st Amendment Act 1984

Ans:3

15.Which Constitutional Article mentions ‘Claims of SC and ST in Govt. services and post’—
1. Article 336
2. Article 335
3. Article 338
4. Article 339

Ans:2

16.The tribal areas in the states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram are separately dealt with the provisions for their administration are to be found in which of the following schedules of the Indian Constitution?
1. 5th Schedule
2. 2nd Schedule
3. 3rd Schedule
4. 6th Schedule

Ans:4

17.In which part of the Indian Constitution is concerned with the administration of scheduled areas and tribal areas?
1. Part XII
2. Part X
3. Part III
4. Part IV

Ans:2

18.A government is classified as federal or unitary on the basis of
1. relations between Centre and States
2. relations between the executive and the legislature
3. relations between three organs of government
4. none of the above

Ans:1

19.Which one of the following statements regarding distribution of powers between the Centre and the States is correct?
1. powers have been divided into three lists
2. powers of the Centre have been specified and the remaining powers have been allotted to the States
3. powers of the States have been specified in the Constitution and the remaining powers belong to the Centre
4. powers have been divided into two lists

Ans:1

20.The Union Government has exclusive powers on subjects in
1. the union list
2. the concurrent list
3. state list
4. both (A) and (B)

Ans:1