Set-7 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

1. 161, 217, 306, 387, 711, 792

2. 30, 81, 308, 1515, 9050, 63329

3. 1229, 1373, 1525, 1685, 1851, 2029

4. 8, 7.5, 21.0, 65.5, 265.0, 1328.5

5. 64, 160, 400, 1004, 2500, 6250

Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

6. 77, 85, 83, 77, 92, 71, 104, 67, ?

7. 35, 99, 220, 345, 489, ?

8. 67, 130, 210, 309, ?

9. 53, 82, 113, 150, 191, 234, ?

10. 59, 101, 151, 209, 275, ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Find the wrong term in the series given below.

    1. Question

    161, 217, 306, 387, 711, 792

    Ans:5
    The pattern is as follows:

    161 + (1 + 6 + 1)2 = 225

    225 + (2 + 2 + 5)2 = 306

    306 + (3 + 0 + 6)2 = 387

    387 + (3 + 8 + 7)2 = 711

    711 + (7 + 1 + 1)2 = 792

  • 2. Question

    30, 81, 308, 1515, 9050, 63329

    Ans:4
    The pattern is as follows:

    30 x 3 – 32 = 81

    81 x 4 – 42 = 308

    308 x 5 – 52 = 1515

    1515 x 6 – 62 = 9054

    9054 x 7 – 72 = 63329

  • 3. Question

    1229, 1373, 1525, 1685, 1851, 2029

    Ans:2
    The pattern is as follows:

    352 + 4 = 1229

    372 + 4 = 1373

    392 + 4 = 1525

    412 + 4 = 1685

    432 + 4 = 1853

    452 + 4 = 2029

  • 4. Question

    8, 7.5, 21.0, 65.5, 265.0, 1328.5

    Ans:1
    The pattern is as follows:

    8 x 1 + 1.5 = 9.5

    9.5 x 2 + 2.0 = 21.0

    21.0 x 3 + 2.5 = 65.5

    65.5 x 4 + 3.0 = 265.0

    265.0 x 5 + 3.5 = 1328.5

  • 5. Question

    64, 160, 400, 1004, 2500, 6250

     Ans:2
    The pattern is as follows:

    64 x 2.5 = 160

    160 x 2.5 = 400

    400 x 2.5 = 1000

    1000 x 2.5 = 2500

    2500 x 2.5 = 6250

  • 6. Question

    Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

    77, 85, 83, 77, 92, 71, 104, 67, ?

     Ans:1
    The odd terms increase by 6, 9, 12, 15.. while the even terms decrease by 8, 6, 4..

    Hence the next term is 104+15=119

  • 7. Question

    35, 99, 220, 345, 489, ?

    Ans:2
    The pattern is 35+43=99, 99+112=220, 220+53=345, 345+122=489, 489+63=705

  • 8. Question

    67, 130, 210, 309, ?

    Ans:4
    67+7×9=130, 130+8×10=210, 210+9×11=309, 309+10×12=429

  • 9. Question

    53, 82, 113, 150, 191, 234, ?

    Ans:5
    The difference between the subsequent terms is 29, 31, 37, 41, 43 and 47, i.e. consecutive prime numbers.

  • 10. Question

    59, 101, 151, 209, 275, ?

    Ans:3
    The pattern is 72+10=59, 92+20=101, 112+30=151, 132+40=209, 152+50=275, 172+60=349.