Set-7 Spot The Error For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Spot the Error Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-10) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it or a wrong word has been used. The error, if any, will be in one part of the sentence which has been numbered (1), (2), (3) or (4). The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5), i.e. ‘No error’. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

1. The letter of offer (1) / is being despatched to (2) / the share-holders of the company (3) / whom were allotted shares. (4) / No error (5)

2. The government policy does not (1) /necessary have (2) / to be (3) /dictated by global policy changes. (4)/ No error (5)

3. Nothing is perfect (1) / and we might realise (2) / that even when (3) / we went wrong, the consequences was not as bad.(4) / No error (5)

4. When the astronomers first begin (1) / studying the motion of galaxies, (2) / they had no idea they had (3) / embarked upon a great discovery. (4) / No error (5)

5. The child (1) / was to (2) / small to (3) / reach the switch. (4) / No error (5)

6. The government has many (1)/ new schemes for people (2)/ who want to start (3)/ business in rural areas.(4)/ No error (5)

7. The rate of interest (1)/ offered by banks to (2)/ the customers who had savings bank accounts (3)/ was decided by RBI early.(4)/ No error (5)

8. To provide more such facility (1)/ to its workers, the company (2)/ is planning to build (3)/ schools and parks in the township.(4)/ No error (5)

9. Every year this IT company (1)/ conduct training programmes (2)/ for its employees so that (3)/ they learn new skills.(4)/ No error (5)

10. According to newspaper reports (1)/ there is more internet users (2)/ in small towns (3)/ than in metros.(4)/ No error (5)

 

Check the Answer below:

 

 

  • Directions (1-10) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it or a wrong word has been used. The error, if any, will be in one part of the sentence which has been numbered (1), (2), (3) or (4). The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5), i.e. ‘No error’. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

    1. Question

    The letter of offer (1) / is being despatched to (2) / the share-holders of the company (3) / whom were allotted shares. (4) / No error (5)

    Ans:4

    ‘Whom’ should be replaced by ‘who’.
  • 2. Question

    The government policy does not (1) /necessary have (2) / to be (3) /dictated by global policy changes. (4)/ No error (5)

    Ans:2

    ‘Necessary’ should be replaced by ‘necessarily’.
  • 3. Question

    Nothing is perfect (1) / and we might realise (2) / that even when (3) / we went wrong, the consequences was not as bad.(4) / No error (5)

    Ans:4

    ‘Consequences’ is plural. So, ‘was’ should be replaced by ‘were’.
  • 4. Question

    When the astronomers first begin (1) / studying the motion of galaxies, (2) / they had no idea they had (3) / embarked upon a great discovery. (4) / No error (5)

    Ans:1

    ‘Begin’ should be replaced by ‘began’ because ‘began’ is in past tense and so is the sentence.
  • 5. Question

    The child (1) / was to (2) / small to (3) / reach the switch. (4) / No error (5)

    Ans:2

    ‘To’ should be replaced by ‘too’, which means very.
  • 6. Question

    The government has many (1)/ new schemes for people (2)/ who want to start (3)/ business in rural areas.(4)/ No error (5)

    Ans:5

    The given sentence is grammatically correct.
  • 7. Question

    The rate of interest (1)/ offered by banks to (2)/ the customers who had savings bank accounts (3)/ was decided by RBI early.(4)/ No error (5)

    Ans:4

    The error is in part (4) of the sentence. ‘Early’ should be replaced by ‘earlier’.
  • 8. Question

    To provide more such facility (1)/ to its workers, the company (2)/ is planning to build (3)/ schools and parks in the township.(4)/ No error (5)

    Ans:1

    The error is in part (1) of the sentence. ‘Facility’ should be replaced by ‘facilities’ because ‘more’ is used to modify ‘facility’.
  • 9. Question

    Every year this IT company (1)/ conduct training programmes (2)/ for its employees so that (3)/ they learn new skills.(4)/ No error (5)

    Ans:2

    The error is in part (2) of the sentence. ‘Conduct’ should be replaced by ‘conducts’.
  • 10. Question

    According to newspaper reports (1)/ there is more internet users (2)/ in small towns (3)/ than in metros.(4)/ No error (5)

    Ans:2

    The error is in part (2) of the sentence. ‘Is’ should be replaced by ‘are’.