Set-7 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) In the following questions, Some statements are given and followed by some conclusions. You have to decide from which the given conclusions can be drawn from the given statements.

1. Statement:
Some apples are oranges
All oranges are guava
No guava are Papaya
Conclusion:
i).No Oranges are Papaya
ii).Some Apples are not Papaya

2. Statement:
Some Badam are Pista
Some Pista are Cashew
Some Cashew are Currant
Conclusion:
i).All Pista being Currant is possible
ii).Some Badam are Current

3. Statement:
Some tens are Ones
All ones are hundreds
No ones are Thousands
Conclusion:
i).No Hundreds are Thousands
ii).Some Hundreds are not Thousands

4. Statement:
All Good day are Parle G
Some Parle G are Happy
Some Happy are Britannia
Conclusion:
i).Some Good day are not happy
ii).Some Britannia being Good day is possible

5. Statement:
No Pen are Pencil
Some Pencil are Pelikan
All Pen are Eraser
Conclusion:
i).Some Eraser are not Pencil
ii).Some Pelikan are not Pen

Directions:(6-10)In each group of questions below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two/three statements disregarding commonly known facts.

6. Statements:
Some faces are dolls.
No doll is toy.
All toys are tables.
Conclusions:
I.No doll is table.
II.Some faces are tables.

7. Statements:
Some schools are colleges.
Some colleges are hostels.
No hostel is office.
Conclusions:
I.Some hostels are schools
II.Some colleges are not offices.

8. Statements:
Some tickets are tapes.
All tapes are wires.
Some boats are tickets.
Conclusions:
I.Some wires are not tickets.
II.No wires are tickets.

9. Statements:
Some buckets are drops.
Some threads are drops.
All drops are water.
Conclusions:
I.Some water are threads.
II.Some threads are buckets.

10. Statements:
Some rings are birds.
All birds are natural.
All foods are natural.
Conclusions:
I.Some foods are rings.
II.Some foods are birds.

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • Directions:(1-5) In the following questions, Some statements are given and followed by some conclusions. You have to decide from which the given conclusions can be drawn from the given statements.

    1. Question

    Statement:
    Some apples are oranges
    All oranges are guava
    No guava are Papaya
    Conclusion:
    i).No Oranges are Papaya
    ii).Some Apples are not Papaya

    Ans:5

  • 2. Question

    Statement:
    Some Badam are Pista
    Some Pista are Cashew
    Some Cashew are Currant
    Conclusion:
    i).All Pista being Currant is possible
    ii).Some Badam are Current

    Ans:1

  • 3. Question

    Statement:
    Some tens are Ones
    All ones are hundreds
    No ones are Thousands
    Conclusion:
    i).No Hundreds are Thousands
    ii).Some Hundreds are not Thousands

     Ans:2

  • 4. Question

    Statement:
    All Good day are Parle G
    Some Parle G are Happy
    Some Happy are Britannia
    Conclusion:
    i).Some Good day are not happy
    ii).Some Britannia being Good day is possible

    Ans:2

  • 5. Question

    Statement:
    No Pen are Pencil
    Some Pencil are Pelikan
    All Pen are Eraser
    Conclusion:
    i).Some Eraser are not Pencil
    ii).Some Pelikan are not Pen

    Ans:5

    Directions:(6-10)In each group of questions below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two/three statements disregarding commonly known facts.

    6. Question

    Statements:
    Some faces are dolls.
    No doll is toy.
    All toys are tables.
    Conclusions:
    I.No doll is table.
    II.Some faces are tables.

    Ans:4

  • 7. Question

    Statements:
    Some schools are colleges.
    Some colleges are hostels.
    No hostel is office.
    Conclusions:
    I.Some hostels are schools
    II.Some colleges are not offices.

    Ans:2

  • 8. Question

    Statements:
    Some tickets are tapes.
    All tapes are wires.
    Some boats are tickets.
    Conclusions:
    I.Some wires are not tickets.
    II.No wires are tickets.

    Ans:4

  • 9. Question

    Statements:
    Some buckets are drops.
    Some threads are drops.
    All drops are water.
    Conclusions:
    I.Some water are threads.
    II.Some threads are buckets.

    Ans:1

  • 10. Question

    Statements:
    Some rings are birds.
    All birds are natural.
    All foods are natural.
    Conclusions:
    I.Some foods are rings.
    II.Some foods are birds.

    Ans:4