Set-8 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—
1. How many such prime numbers are there in the given arrangement each of which is immediately followed by a symbol and preceded by a consonant?

2. If the places of the those symbols which are immediately followed by numbers are interchanged with those of the numbers in the given arrangement then which of the following will be the eleventh from the right end?

3. Which of the following is the seventh letter to the left of ©?

4.

What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?

5. If the symbols and numbers are dropped from the given arrangement and then the letters are rearranged in alphabetical order which of the following will be the sixth from the left end?

Directions:(6-10) Study the following elements (letters, digits and symbols sequence) to answer the questions given below: 

6. If each symbol of the above sequence is replaced with a letter and each digit is replaced with a new symbol, then how many letters will be there in the sequence?

7. How many such digits are there in the sequence each of which is immediately preceded as well as followed by letters ?

8.  Which of the following letters is exactly midway between the letters falling between ‘C’ and ‘5’?

9. If each symbol of the above sequence is replaced with the digits from ‘1’ to ‘9’ which are not there in the sequence, then what will be the sum of all digits ? [Each symbol should be replaced with a different digit.]

10. How many letters to the left of the one who is 3rd right of S?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—
    1. Question
    How many such prime numbers are there in the given arrangement each of which is immediately followed by a symbol and preceded by a consonant?
    Ans:1
    There is no such combination.

  • 2. Question
    Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—
    If the places of the those symbols which are immediately followed by numbers are interchanged with those of the numbers in the given arrangement then which of the following will be the eleventh from the right end?
    Ans:3
     According to condition answer will be 4. 

  • 3. Question
    Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—
    Which of the following is the seventh letter to the left of ©?
    Ans:3
     The seventh letter to the left of © is R.

  • 4. Question
    Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—
    What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
    Ans:4
     G#T 

  • 5. Question
    Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—
    If the symbols and numbers are dropped from the given arrangement and then the letters are rearranged in alphabetical order which of the following will be the sixth from the left end?
    Ans:5
     The letter will be R. 

  • Directions:(6-10) Study the following elements (letters, digits and symbols sequence) to answer the questions given below: 
    6. Question
    If each symbol of the above sequence is replaced with a letter and each digit is replaced with a new symbol, then how many letters will be there in the sequence?
    Ans:1
    There are 21 elements in the series. Among them, there are only 5 digits. Since symbols are replaced by letters and digits are replaced by symbols, ultimately there will be (21 – 5 =) 16 letters in the series.

  • 7. Question
    Study the following elements (letters, digits and symbols sequence) to answer the questions given below: 
    How many such digits are there in the sequence each of which is immediately preceded as well as followed by letters ?
     Ans:4

  • 8. Question
    Study the following elements (letters, digits and symbols sequence) to answer the questions given below: 
    Which of the following letters is exactly midway between the letters falling between ‘C’ and ‘5’?
     Ans:3
    The letters falling between C and 5 are as follows:
    DZY PMKS. Hence, P is the required letter.

  • 9. Question
    Study the following elements (letters, digits and symbols sequence) to answer the questions given below: 
    If each symbol of the above sequence is replaced with the digits from ‘1’ to ‘9’ which are not there in the sequence, then what will be the sum of all digits ? [Each symbol should be replaced with a different digit.]
    Ans:2
    If the four symbols are replaced by the remaining digits from 1 to 9 (1, 4, 6, 8) then sum of the digits

  • 10. Question
    Study the following elements (letters, digits and symbols sequence) to answer the questions given below: 
    How many letters to the left of the one who is 3rd right of S?
    Ans:2
     There is only 10 letters to the left of 5 that is the 3rd right of S.