Set-8 Indian Economics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Economics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-8 Indian Economics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Government borrowing to finance budget deficits _____.
1. will exert downward pressure on interest rates
2. will have no effect on interest rates
3. will increase supply of loanable funds
4. will put upward pressure on interest rates

Ans:4

2.Who estimated the National Income for the first time in India?
1. Mahalanobis
2. Dadabhai Naoroji
3. V K R V Rao
4. Sardar Patel

Ans:2

3.Commercial banks lend to which of the following Priority sectors?
1. Heavy Industries
2. Agriculture, Small scale industries
3. Foreign Companies
4. State government in emergency situation

Ans:2

4.What is the accounting year of the Reserve Bank of India?
1. April-March
2. July-June
3. October-September
4. January-December

Ans:2

5.Which institution is known as ‘Soft Loan Window’ of World Bank?
1. IDBI
2. IDA
3. IMF
4. RBI

Ans:2

6.When the demand for a good increases with an increase in income, such a good is called___________
1. Superior good
2. Giffin good
3. Inferior good
4. Normal good

Ans:1

7. Swarna Jayanti Gram Swarojgar Yojna has now been restructured as
1. Prime Minister’s Rojgar Yojna
2. National Rural Livelihoods Mission
3. Jawahar Gram Samriddhi Yojana
4. Sampoorna Gramin Rojgar Yojana

Ans:2

8.Which of the following is not a commercial source of energy?
1. Coal
2. Petroleum
3. Natural Gas
4. Firewood

Ans:4

9.The supply-side economics lays greater emphasis on ______.
1. Producer
2. Global economy
3. Consumer
4. Middle Man

Ans:1

10.The founding father of “Theory of bureaucracy” was?
1. F. W. Taylor
2. Max Weber
3. Elton Mayo
4. Herbert Simon

Ans:2

11.The main effect of Direct Taxes is on
1. Food prices
2. Consumer goods
3. Capital goods
4. Income

Ans:4

12.The ________ curve represents the demand of all consumers in the market taken together at different levels of the price of the good.
1. monotonic
2. indifferent
3. market demand
4. diminishing

Ans:3

13.The market structure called monopoly exists where there is exactly ______ seller in any market.
1. One
2. Two
3. Five
4. Ten

Ans:1

14.For a price taking firm, average revenue is ______ market price.
1. half of
2. equal to
3. double of
4. less than

Ans:2

15.The study of individual markets of demand and supply in which the ‘players’, or the decision makers, were also individuals (buyers or sellers, even companies) who were seen as trying to maximize their profits (as producers or sellers) and their personal satisfaction or welfare levels (as consumers) is called?
1. Macroeconomics
2. Econometrics
3. Microeconomics
4. Heterodox Economics

Ans:3

16.Which amongst the following is not in the list of Maharatna?
1. Coal India Limited
2. Steel Authority of India Limited
3. Bharat Electronics Limited
4. Bharat Heavy Electricals Limited

Ans:3

17.Which of the following is not true about a Demand Draft?
1. It is a negotiable instrument.
2. It is a banker’s cheque.
3. It may be dishonoured for lack of funds.
4. It is issued by a bank.

Ans:3

18.The collection of all possible combinations of the goods and services that can be produced from a given amount of resources and a given stock of technological knowledge is called the ____________ of the economy.
1. Resource Probability Set
2. Production Probability Set
3. Resource Possibility Set
4. Production Possibility Set

Ans:4

19.The demand for a normal good increases with ________ in the consumer’s income.
1. Increase
2. Decrease
3. Constant
4. Double

Ans:1

20.Short run marginal cost curve cuts the average variable cost curve from _______ at the minimum point of average variable cost.
1. Top
2. Below
3. Right
4. Left

Ans:2