Set-8 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

1. 240, 120, 80, 60, 48, ?

2. 5, 17, 43, 89, ?, 265

3. 8, ?, 52, 210, 1048, 6290

4. 64, 62, 65, 60, 67, 56, ?

5. 15.21, 16.81, 18.49, 20.25, ?

6. 106, 155, 276, 501, 537, 762, ?

7. 17, 23, 33, 48, 69, ?

8. 17, 33, 65, 129, 257, ?

9. 17, 16, 28, 75, ?

10. 2, 4, 16, 52, 132, ?, 534

 

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

    1. Question

    240, 120, 80, 60, 48, ?

    Ans:5
    The pattern is:240×1/2 = 120, 120×2/3 = 80, 80×3/4 = 60, 60×4/5 = 48, 48×5/6 = 40
  • 2. Question

    5, 17, 43, 89, ?, 265

    Ans:4
    The pattern is:22 + 13 = 5, 32 + 23 = 17, 42 + 33 = 43, 52 + 43 = 89, 62 + 53 = 161, 72 + 63 = 265
  • 3. Question

    8, ?, 52, 210, 1048, 6290

    Ans:3
    The pattern is:8×2+2=18, 18×3-2=52, 52×4+2=210, 210×5-2=1048, 1048×6+2=6290
  • 4. Question

    64, 62, 65, 60, 67, 56, ?

    Ans:3
    The pattern is:64-2=62, 62+3=65, 65-5=60, 60+7=67, 67-11=56, 56+13=69(The consecutive differences are prime numbers, added and subtracted alternately)

  • 5. Question

    15.21, 16.81, 18.49, 20.25, ?

    Ans:
    The pattern is (3.9)2, (4.1)2, (4.3)2, (4.5)2, (4.7)2
  • 6. Question

    106, 155, 276, 501, 537, 762, ?

    Ans:4
    106 + (1 + 0 + 6)2 = 155155 + (1 + 5 + 5)2 = 276276 + (2 + 7 + 6)2 = 501

    501 + (5 + 0 + 1)2 = 537

    537 + (5 + 3 + 7)2 = 762

    762 + (7 + 6 + 2)2 = 987

    So the answer is 4.

  • 7. Question

    17, 23, 33, 48, 69, ?

    Ans:4
    17+1+2+3=2323+1+2+3+4=3333+1+2+3+4+5=48

    48+1+2+3+4+5+6=69

    69+1+2+3+4+5+6+7=97

  • 8. Question

    17, 33, 65, 129, 257, ?

    Ans:1
    17 = 24 + 133 = 25 + 165 = 26 + 1

    129 = 27 + 1

    257 = 28 + 1

    So the next term is 513 = 29 + 1

  • 9. Question

    17, 16, 28, 75, ?

    Ans:4
    17 x 1 – 12 = 1616 x 2 – 22 = 2828 x 3 – 32 = 75

    75 x 4 – 42 = 284

  • 10. Question

    2, 4, 16, 52, 132, ?, 534

    Ans:4
    The pattern is2+12+13=4, 4+22+23=16, 16+32+33=52, 52+42+43=132, 132+52+53=282, 282+62+63=534