Set-8 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-8 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.It is considered that Negros came in India first. They are chiefly found in
1. Punjab
2. Rajasthan
3. Uttar Pradesh
4. Andaman & Nicobar Island

Ans:4

2.On winning land between two seas, who used the word ‘Chakravarti’ ?
1. Kautilya
2. Megasthanese
3. Vishakhadutta
4. Taranath

Ans:1

3.Which of the Peasant’s Movements was Gandhi related to ?
1. Champaran
2. Bardoli
3. Kheda
4. Chamaparan and Kheda

Ans:4

4.The border of which country is the longest ?
1. India
2. France
3. Russia
4. Zimbabwe

Ans:3

5.In which region of India Bangle industry is located ?
1. Agra
2. Ferozabad
3. Muradabad
4. None of these

Ans:2

6.Who is called the father of computer ?
1. Charles Babbage
2. Henry Bacquerel
3. John Harrison
4. Charles Catering

Ans:1

7.In a binary-digital computer, the machine language is formed by
1. 1 and 2
2. 0 and 1
3. 2 and 4
4. 3 and 5

Ans:2

8.The Macmohan line divides
1. India and China
2. India and Pakistan
3. India and Myanmar
4. India and Nepal

Ans:1

9.Ascorbic acid is mainly found in
1. mango
2. apple
3. amla
4. orange

Ans:3

10An ant is a social insect because
1. it lives in colonies
2. it lives in forests
3. it knows language
4. it distributes food

Ans:1

11.Tissue is a kind of
1. paper
2. medicine
3. group of similar cells
4. cloth

Ans:3

12.AIDS spreads due to
1. bacterial blood
2. viral blood
3. both (A) and (B)
4. protozoan blood

Ans:2

13.The Hydraulic brakes used in automatic vehicles function on
1. Bernoulli’s principle
2. Torricelli’s principle
3. Pascal’s law
4. Archimedes’ principle

Ans:3

14.The contour lines show
1. same height from the sea level
2. place of equal rainfall
3. equal salinity of sea water
4. places of equal temperature

Ans:1

15.Find the odd one out:
1. 140 and 45
2. 110 and 85
3. 100 and 30
4. 80 and 25

Ans:3

16.The classical dance Bharatnatyam belongs to
1. Tamil Nadu
2. Kerala
3. Assam
4. Kamataka

Ans:1

17.Name the Rig Vedic God who is believed to be the upholder of the “Rta” or Cosmic order :
1. Agni
2. Soma
3. Indra
4. Varuna

Ans:4

18.Name the Mughal queen whose name was written on all the Mughal Farmans and inscribed on the coins
1. Nur Jahan
2. Mariam Makani
3. Mumtaj Mahal
4. None of these

Ans:1

19.Maharaja Ranjit Singh was the chief of
1. Nihang Misl
2. Ramgarhia Misl
3. Sukerchakia Misl
4. Dalewalia Misl

Ans:3

20.What was the Jajmani system of the Mughal period ?
1. A revenue system in which revenues of different units of land were assigned to officials in lieu of salaries
2. An administrative system in which ranks in terms of numbers were assigned to nobles, military commanders and other prominent people for placing them in the official hierarchy
3. A reciprocal system that existed in rural India between the peasantry and other occupational groups
4. A commercial system that developed in Urban India for facilitating commercial transactions on a large scale

Ans:3