Set-8 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Direction(1-5):In the following questions, Some statements are given and followed by some conclusions. You have to decide from which the given conclusions can be drawn from the given statements.

1.Statement:
Some flowers are fruits
Some Fruits are Seeds
Some seeds are nuts
Conclusion:
i).Some fruits are nuts.
ii).Some nuts are flowers

2. Statement:
Some apples are orange
No orange are Grapes
No Grapes are Apricot
Conclusion:
I.Some apples are grapes
II.No apples are grapes

3. Statement:
All transistors are capacitors
All Capacitors are diode
Some diodes are LED
Conclusion:
i).No Transistor are LED
ii).All Transistors being LED are possible

4. Statement:
Some Mobiles are laptop
Some laptops are tablet
All Tablets are Android
Conclusion:
I).Some Androids are Mobiles
II).All laptops are Tablets

5. Statement:
Some androids are apple
All apple are windows
No apples are Linux
Conclusion:
I.Some windows are Linux
II.No windows are linux

Direction (6-10): In each question below are some statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusion logically follows from the statements disregarding commonly known facts.

6.Statement:
Some tablets are tonics
All tonics are antibiotics
Some tablets are steroid
Conclusion:
I.Some tonics are steroid
II.Some antibiotics are tablets

7. Statement:
Some LANs are WAN
Some WAN are MAN
Some MAN are HAN
Conclusion:
I.All WAN being HAN is possibility
II.Some LAN are MAN

8. Statement:
All laptops are desktops
Some desktops are Computers
No computers are tablet
Conclusion:
I.Some desktops are Tablet
II.No desktops are Tablet

9. Statement:
No transistors are resistor
All resistors are capacitor
Some transistors are amplifier
Conclusion:
I.All amplifiers are transistor
II.All capacitors are resistors.

10. Statement:
Some blackberries are blueberry
No blueberries are strawberry
Some strawberries are gooseberry
Conclusion:
I.No blackberries are strawberry
II.Some Strawberry are blueberry

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

  1. Direction(1-5):In the following questions, Some statements are given and followed by some conclusions. You have to decide from which the given conclusions can be drawn from the given statements.

    1. Question

    Statement:
    Some flowers are fruits
    Some Fruits are Seeds
    Some seeds are nuts
    Conclusion:
    i).Some fruits are nuts.
    ii).Some nuts are flowers

    Ans: 4

  2. 2. Question

    Statement:
    Some apples are orange
    No orange are Grapes
    No Grapes are Apricot
    Conclusion:
    I.Some apples are grapes
    II.No apples are grapes

    Ans: 3

  3. 3. Question

    Statement:
    All transistors are capacitors
    All Capacitors are diode
    Some diodes are LED
    Conclusion:
    i).No Transistor are LED
    ii).All Transistors being LED are possible

    Ans: 2

  4. 4. Question

    Statement:
    Some Mobiles are laptop
    Some laptops are tablet
    All Tablets are Android
    Conclusion:
    I).Some Androids are Mobiles
    II).All laptops are Tablets

    Ans: 4

  5. 5. Question

    Statement:
    Some androids are apple
    All apple are windows
    No apples are Linux
    Conclusion:
    I.Some windows are Linux
    II.No windows are linux

    Ans:3

  6. 6. Question

    Direction (6-10): In each question below are some statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusion logically follows from the statements disregarding commonly known facts.

    Statement:
    Some tablets are tonics
    All tonics are antibiotics
    Some tablets are steroid
    Conclusion:
    I.Some tonics are steroid
    II.Some antibiotics are tablets

    Ans: 2

  7. 7. Question

    Statement:
    Some LANs are WAN
    Some WAN are MAN
    Some MAN are HAN
    Conclusion:
    I.All WAN being HAN is possibility
    II.Some LAN are MAN

    Ans: 1

  8. 8. Question

    Statement:
    All laptops are desktops
    Some desktops are Computers
    No computers are tablet
    Conclusion:
    I.Some desktops are Tablet
    II.No desktops are Tablet

     Ans: 4

  9. 9. Question

    Statement:
    No transistors are resistor
    All resistors are capacitor
    Some transistors are amplifier
    Conclusion:
    I.All amplifiers are transistor
    II.All capacitors are resistors.

    Ans: 5

  10. 10. Question

    Statement:
    Some blackberries are blueberry
    No blueberries are strawberry
    Some strawberries are gooseberry
    Conclusion:
    I.No blackberries are strawberry
    II.Some Strawberry are blueberry

    Ans:5