Set-9 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
6 H 1 S T  7 U @ 5 L E % 3 M & A I * 4 Q 8 W 1 3 9 N

1. How many such alphabets(s) is/are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number but immediately followed by an element other than symbol?

2. How many such numbers(s) is/are there which are immediately preceded by a symbol and immediate followed by a vowel?
6 H 1 S T  7 U @ 5 L E % 3 M & A I * 4 Q 8 W 1 3 9 N

3.If all the symbols and vowels are dropped from the above arrangement, which element will be tenth from the left end after the rearrangement?
6 H 1 S T  7 U @ 5 L E % 3 M & A I * 4 Q 8 W 1 3 9 N

4. Four of the following five are alike in a certain way and they form a group. Which one of the following one that does not belong to the group?
6 H 1 S T  7 U @ 5 L E % 3 M & A I * 4 Q 8 W 1 3 9 N

5. Which element is third to the right of the symbol which is third from the right end?
6 H 1 S T  7 U @ 5 L E % 3 M & A I * 4 Q 8 W 1 3 9 N

Directions:(6-10) Study the following information carefully to answer the given questions.
These questions are based on the below following five numbers.
269      396      295      781      547

6. If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which of the following will form the second highest number in the new arrangement of numbers?

7. If the positions of the first and the third digits of each or the numbers are interchanged, which of the following will form the third highest number in the new arrangement of numbers?
269      396      295      781      54

8. If these numbers are written with their digits in the increasing order, which number among them will be 2nd lowest?
269      396      295      781      54

9. If these numbers are written with their digits in the increasing order, which number among them will be the Highest?
269      396      295      781      54

10. If middle numbers are dropped from the above given numbers, how many will make the perfect square values?
269      396      295      781      54

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
    6 H 1 S T  7 U @ 5 L E % 3 M & A I * 4 Q 8 W 1 3 9 N

    1. Question

    How many such alphabets(s) is/are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number but immediately followed by an element other than symbol?

     Ans:4
    There are five such alphabets in 6 H 1, 1 S T, 5 L E, 4 Q 8, 8 W 1
  • 2. Question

    How many such numbers(s) is/are there which are immediately preceded by a symbol and immediate followed by a vowel?

     Ans:1
    There is no such number
  • 3. Question

    If all the symbols and vowels are dropped from the above arrangement, which element will be tenth from the left end after the rearrangement?

     Ans:4
    After the rearrangement:6 H 1 S T 7 5 L 3 M 4 Q 8 W 1 3 9 N
  • 4. Question

    Four of the following five are alike in a certain way and they form a group. Which one of the following one that does not belong to the group?

     Ans:5
  • 5. Question

    Which element is third to the right of the symbol which is third from the right end?

     Ans:2
    Symbol which is third from the right end is % and third to its right is ‘&’.
  • 6. Question

    Directions:(6-10) Study the following information carefully to answer the given questions.
    These questions are based on the below following five numbers.
    269      396      295      781      547

    If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which of the following will form the second highest number in the new arrangement of numbers?

     Ans:1
    So we need to start by arranging the digits in the numbers in ascending order, so all the numbers now becomeSo first no is the Answer.

  • 7. Question

    If the positions of the first and the third digits of each or the numbers are interchanged, which of the following will form the third highest number in the new arrangement of numbers?

     Ans:2
  • 8. Question

    If these numbers are written with their digits in the increasing order, which number among them will be 2nd lowest?

     Ans:3
  • 9. Question

    If these numbers are written with their digits in the increasing order, which number among them will be the Highest?

     Ans:5
  • 10. Question

    If middle numbers are dropped from the above given numbers, how many will make the perfect square values?

     Ans:4