Set-9 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You must choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

1. Even though the two politicians despised each other, they still exchanged ___________greetings before the debate.

(A)Requisite
(B)Discrimination
(C)Obligatory
(D)Superfluous

2. His reactions to unpleasant situations tended to _______________ everyone’s nerves.

(A)Mould
(B)Appease
(C)Irritate
(D)Aggravate

3. We____________ a small lawn surrounded with a perfect tangle of trees.

(A)Examined
(B)Visioned
(C)Fantasized
(D)Gaped

4. Depreciation accounting is simply a technique used to _____________ the cost of a capital asset over its expected useful life.

(A)Allocate
(B)Restrain
(C)Pursue
(D)Dispense

5. The members voted to ____________ a couple of the union bylaws at last week’s meeting.

(A)Rectify
(B)Debase
(C)Amend
(D)Behold

6. Psychometric methods were used to collect and ____________ the information.

(A)analyse
(B)bringing
(C)array
(D)mighty

7. The______________ of his argument was that education should continue throughout life.

(A)remedy
(B)essence
(C)gist
(D)great

8. They expressed ______________ optimism about a solution to the crisis.

(A)prudent
(B)cautious
(C)slow
(D)desire

9. In my own research, some ________________use was made of a micro-recorder and tapes were later transcribed.

(A)later
(B)covert
(C)secretive
(D)utilizing

10. For hours he did everything to ________________ him, but the old man remained impassive.

(A) Close
(B) blaming
(C) provoke
(D) instigate

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • Directions (1-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You must choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

    1. Question

    Even though the two politicians despised each other, they still exchanged ___________greetings before the debate.

    (A)Requisite
    (B)Discrimination
    (C)Obligatory
    (D)Superfluous

    Ans:2
    Here requisite and obligatory are the most appropriate words to be used in the blank. Requisite and obligatory are used as adjectives here.
    Requisite means necessary.
    Obligatory means mandatory.
    Discrimination- the unjust or prejudicial treatment of different categories of people, especially on the grounds of race, age, or sex
    Superfluous means unnecessary, especially through being more than enough
  • 2. Question

    His reactions to unpleasant situations tended to _______________ everyone’s nerves.

    (A)Mould
    (B)Appease
    (C)Irritate
    (D)Aggravate

    Ans:5
    The most suitable words here are irritate and aggravate. These two words have been used here in the form of verb.
    Aggravate means make (a problem, injury, or offence) worse or more serious.
    Mould- a frame or template for producing mouldings
    Appease means pacify or placate (someone) by acceding to their demands.
  • 3. Question

    We____________ a small lawn surrounded with a perfect tangle of trees.

    (A)Examined
    (B)Visioned
    (C)Fantasized
    (D)Gaped

     Ans:2
    Visioned and fantasized are the most appropriate words to be used in the above given sentence. These two words have been used in the form of verb in the given sentence.
    Visioned means imagined.
    Fantasized means indulge in daydreaming about something desired.
    Examined means inspected (someone or something) thoroughly in order to determine their nature or condition.
    Gaped means stared.
  • 4. Question

    Depreciation accounting is simply a technique used to _____________ the cost of a capital asset over its expected useful life.

    (A)Allocate
    (B)Restrain
    (C)Pursue
    (D)Dispense

    Ans:3
    The most suitable set of words to be used according to the context of the given sentence are allocate and dispense. The part of speech of the given words is verb.
    Allocate means distribute (resources or duties) for a particular purpose; administer
    Restrain means prevent (someone or something) from doing something; keep under control or within limits.
    Pursue means follow or chase (someone or something).
    Dispense means distribute or provide (a service or information) to a number of people;confer.
  • 5. Question

    The members voted to ____________ a couple of the union bylaws at last week’s meeting.

    (A)Rectify
    (B)Debase
    (C)Amend
    (D)Behold

    Ans:1
    The words that must be used in a given blank are rectify and amend. Both the words have been used in the form of verb in the given sentence.
    Rectify means put right; correct.
    Debase means reduce (something) in quality or value; degrade.
    Amend means make minor changes to (a text, piece of legislation, etc.) in order to make it fairer or more accurate, or to reflect changing circumstances.
    Behold means see or observe (someone or something, especially of remarkable or impressive nature)
  • 6. Question

    Psychometric methods were used to collect and ____________ the information.

    (A)analyse
    (B)bringing
    (C)array
    (D)mighty

    Ans:1
    The appropriate words that can be used here are analyse and array. These words also fit according to the context of the sentence.
    Analyse means examine (something) methodically and in detail, typically in order to explain and interpret it.
    Array means to display or arrange in a particular way.
  • 7. Question

    The______________ of his argument was that education should continue throughout life.

    (A)remedy
    (B)essence
    (C)gist
    (D)great

    Ans:2
    The most suitable words to be used in a blank are essence and gist.
    Essence means to be the most important thing.
    Gist means the substance or general meaning of a speech or text.
  • 8. Question

    They expressed ______________ optimism about a solution to the crisis.

    (A)prudent
    (B)cautious
    (C)slow
    (D)desire

     Ans:3
    The most appropriate words to be used here are prudent and cautious. Because here a well-judged optimism is required about a solution to the crisis.
    Prudent means acting with or showing care and thought for the future.
    Cautious means (of a person) careful to avoid potential problems or dangers.
  • 9. Question

    In my own research, some ________________use was made of a micro-recorder and tapes were later transcribed.

    (A)later
    (B)covert
    (C)secretive
    (D)utilizing

    Ans:3
    The words that can be used in the given blank are covert and secretive.
    Covert means secret or hidden.
    Secretive means (of a person or an organization) inclined to conceal feelings and intentions or not to disclose information
  • 10. Question

    For hours he did everything to ________________ him, but the old man remained impassive.

    (A) Close
    (B) blaming
    (C) provoke
    (D) instigate

    Ans:2
    Provoke and instigate are two words which can be used in the given blank.
    Provoke means stimulate or give rise to (a reaction or emotion, typically a strong or unwelcome one) in someone.
    Instigate means bring about or initiate (an action or event)