Set-9 Indian History (English)Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-9 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. The state-promoted canal irrigation system was initiated by
1. Alauddin Khalji
2. Ghiyasuddin Tughluq
3. Muhammad-bin-Tughluq
4. Firuz Tughluq

Ans:2

2. The rulers of the Lodhi dynasty were
1. Turks settled in Afghanistan
2. Pure Turks
3. Pure Afghan
4. Timurid Turks

Ans:3

3. The largest standing army of the Delhi Sultanate directly paid by the State was created by
1. Balban
2. Iltutmish
3. Muhammad-bin-Tughluq
4. Alauddin Khalji

Ans:4

4. When the fully developed splendid form of temple architecture emerged in India?
1. First century B. C.
2. Fourth century B. C.
3. Sixth century A. D.
4. Eleventh century A. D.

Ans:3

5. The important books written by Banabhatta were ______.
1. Harshcharita
2. Kadambari
3. Both of the above
4. None of the above

Ans:3

6. Who was the founder of All India Muslim League?
1. Aga Khan III
2. Nawab Salimullah
3. Both of the above
4. None of these

Ans:3

7. Who was elected as the permanent President of the Muslim League in 1908?
1. Nawab Salimullah
2. Syed Ahmad Khan
3. Aga Khan
4. Syed Amir Ali

Ans:3

8. Which of the following leaders presided over the Congress Session at Calcutta in 1906?
1. Bal Gangadhar Tilak
2. Gopal Krishna Gokhle
3. Aurobindo Ghosh
4. Dadabhai Naoroji

Ans:4

9. Between whom was the treaty of Purandhar in 1776 made?
1. English and Nizam of Hyderabad
2. Marathas and Portuguese
3. Marathas and English
4. English and Sultan of Mysore

Ans:3

10. Sangam literature is
1. classical Sanskrit literature patronised by the Guptas
2. Pali literature dealing with the history of the Buddhist sanghas
3. early Tamil literature attributed to the history of ancient Southern India
4. Sanskrit works of Puranic nature dealing with the sanctity of the place where there is the confluence of rivers in Prayaga

Ans:3

11. First Battle of Panipat was fought-
1. 1526
2. 1761
3. 1564
4. 1556

Ans:1

12.The earliest tribal assembly was?
1. Gana
2. Vidhata
3. Samiti
4. Sabha

Ans:2

13.Name the Rig Vedic god who is believed to be the upholder of the “Rita” or Cosmic order.
1. Agni
2. Soma
3. Indra
4. Varuna

Ans:4

14. To whom is the Gayatri Mantra dedicated?
1. Savitri (A solar deity)
2. Surya (Sun)
3. Soma (God of the intoxicating juice)
4. Maruts (Storm Gods)

Ans:1

15. Under the Mughal rule the judicial service was formed by
1. Vakil
2. Diwan
3. Qazis
4. Mansabdars

Ans:3

16. Which Rajput dynasty had not surrendered to Akbar?
1. Pratihara
2. Sisodiya
3. Rathor
4. Parmar

Ans:2

17. The troops provided by the Mansabdars was chiefly
1. Cavalry
2. Infantry
3. Artillery
4. Navy

Ans:1

18. In India artillery was first used in the battle of
1. Panipat
2. Talikot
3. Sialkot
4. Khanwa

Ans:1

19. Khilafat Movement was organised by
1. Jinnah
2. Zakir Hussain
3. Ali Brothers
4. Agha Khan

Ans:3

20. Satyagraha Sabha was formed by Gandhi at
1. Bombay
2. Calcutta
3. Gujarat
4. Poona

Ans:1