Set-9 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)\

Directions:(1-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

1. 5, 8, 16, 39, 107, ?

2. 41, 43, 71, 73, 109, 111, ?

3. 29, 36, 39, 45, 46, ?

 4. 908, 868, 814, 744, 656, ?

5. 7, 5, 14, 20, 42, 120, 210, ?

6. 27, 76, 176, 345, 601, ?

7. 28376, 24281, 20908, 18167, 15974, ?

8. 31, 108, 612, 4832, 48220, ?

9. 44, 133, 667, 4672, 51396, ?

10. 7, 8, 33, 190, 1379, ?

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

    1. Question

    5, 8, 16, 39, 107, ?

    Ans:4
    The pattern is:

    5×3 – 7 = 8, 8×3 – 8 = 16, 16×3 – 9 = 39, 39×3 – 10 = 107, 107×3 – 11 = 310

  • 2. Question

    41, 43, 71, 73, 109, 111, ?

     Ans:2
    The series is 62+5, 72-6, 82+7, 92-8, 102+9, 112-10, 122+11

    Hence the next term is 144+11=155

  • 3. Question

    29, 36, 39, 45, 46, ?

    Ans:1
    The next term is obtained by adding the number to the difference of its digits.

    29+7=36, 36+3=39, 39+6=45, 45+1=46, 46+2=48

  • 4. Question

    908, 868, 814, 744, 656, ?

    Ans:3
    The pattern is:

    908 – (8×5) = 868, 868 – (9×6) = 814, 814 – (10×7) = 744, 744 – (11×8) = 656.

    So the next term is 656 – (12×9) = 548

  • 5. Question

    7, 5, 14, 20, 42, 120, 210, ?

    Ans:3
    The odd terms are multiplied by 2, 3, 5 successively (prime no.s) while the even terms are multiplied by 4, 6, 8 successively (composite no.s).

    7*2 = 14 (3rd term)

    5*4 = 20 (4th term)

    14*3 = 42 (5th term)

    20*6 = 120 (6th term)

    42*5 = 210 (7th term)

    120*8 = 960 (8th term)

  • 6. Question

    27, 76, 176, 345, 601, ?

    Ans:5
    The pattern is as follows:

    27 + 72 = 76

    76 + 102 = 176

    176 + 132 = 345

    345 + 162 = 601

    601 + 192 = 962

  • 7. Question

    28376, 24281, 20908, 18167, 15974, ?

    Ans:1
    The pattern is as follows:

    28376 – 163 + 1 = 24281

    24281 – 153 + 2 = 20908

    20908 – 143 + 3 = 18167

    18167 – 133 + 4 = 15974

    15974 – 123 + 5 = 14251

  • 8. Question

    31, 108, 612, 4832, 48220, ?

    Ans:5
    The pattern is as follows:

    (31 – 4) x 4 = 108

    (108 – 6) x 6 = 612

    (612 – 8) x 8 = 4832

    (4832 – 10) x 10 = 48220

    (48220 – 12) x 12 = 578496

  • 9. Question

    44, 133, 667, 4672, 51396, ?

    Ans:4
    The pattern multiplies with prime numbers to the previous term and adds an increasing constant as show below:

    44 x 3 + 1 = 133

    133 x 5 + 2 = 667

    667 x 7 + 3 = 4672

    4672 x 11 + 4 = 51396

    51396 x 13 + 5 = 668153

  • 10. Question

    7, 8, 33, 190, 1379, ?

    Ans:2
    The pattern is as follows:

    (7 x 1) + 12 = 8

    (8 x 3) + 32 = 33

    (33 x 5) + 52 = 190

    (190 x 7) + 72 = 1379

    (1379 x 9) + 92 = 12492