Set-9 Phrase Replacement For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,

We are providing the most important Phrase Replacement for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Direction(1-10):Which of the phrases (a), (b), (c), (d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e. ‘No correction required’ as the answer.

1. They are still behind the big three, with Mallya experiencing highs but lows as Mexican Sergio Perez and French rookie Esteban Ocon threw away a possible double podium in Azerbaijan in June while performing strongly elsewhere.

2. Police in India put in by long and irregular working hours without offs with more than 76 per cent of personnel remaining on duty for 11 hours or more every day.

3. Scientists are increasingly realising that intelligence is less about sheer genetic luck than we tending to think.

4. Should we found no way to get the wheels back in motion, we’d eventually face total societal collapse.

5. Amazon is taking a leaf out of the spy genre in a newly-patented feature for its future fleet of delivery drones.

6. Simply because Ravi was poor in studies, his classmates looked down on him, and did not invite him to play with them.

7. Once Raj spoke against the team leader, the other members stuck up for him and expressed their own problems with the leader.

8. Please don’t try to put off until tomorrow as you have enough time today to complete it.

9. He didn’t drink enough water, so he passed out at the end of the race.

10. Besides coming across people who have not much in material terms, but are very happy because they enjoy a rich spiritual inner life.

 

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • Direction(1-10):Which of the phrases (a), (b), (c), (d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e. ‘No correction required’ as the answer.

    1. Question

    They are still behind the big three, with Mallya experiencing highs but lows as Mexican Sergio Perez and French rookie Esteban Ocon threw away a possible double podium in Azerbaijan in June while performing strongly elsewhere.

    Ans:3
    ‘Experiencing highs and lows’ is the correct idiom to be used here, and it means both good, successful times as well as bad, unsuccessful ones.
  • 2. Question

    Police in India put in by long and irregular working hours without offs with more than 76 per cent of personnel remaining on duty for 11 hours or more every day.

    Ans:4
    The correct expression is ‘put up with’, it means to tolerate or endure. ‘put off by’ means to hold back for a later time. Other options are grammatically incorrect. Hence, option (d) is the correct choice.
  • 3. Question

    Scientists are increasingly realising that intelligence is less about sheer genetic luck than we tending to think.

      Ans:4
    The verb ‘think’ should be used in the base form with the infinitive ‘to’. In coherence with the rest of the statement, the verb ‘tend’ should be used in simple present tense here. D is the right answer.
  • 4. Question

    Should we found no way to get the wheels back in motion, we’d eventually face total societal collapse.

    Ans:3
    With the future conditional tense ‘should’, the first form of the verb ‘find’ must be used here. A is incorrect as it uses the past perfect tense, while the rest of the sentence uses future conditional. ‘Shall’ turns the statement structure to that of a question, which would alter the meaning of the sentence. C is the right answer.
  • 5. Question

    Amazon is taking a leaf out of the spy genre in a newly-patented feature for its future fleet of delivery drones.

      Ans:3
    The phase ‘take a leaf out’ means to learn or copy someone in something, or to take inspiration from something. Divulging – revealing. Concealing – hiding. Emulating – copy someone or something. Transcending – do beyond the limits or range of something. C is the right answer.
  • 6. Question

    Simply because Ravi was poor in studies, his classmates looked down on him, and did not invite him to play with them.

    Ans:1
    The phrase ‘look down on’ means to express contempt for someone or regard him/ her as though he/ she is inferior. Deride – express contempt or ridicule. Chide – scold. Appease – give into someone’s demands. Perturb – disturb. A is the right answer.
  • 7. Question

    Once Raj spoke against the team leader, the other members stuck up for him and expressed their own problems with the leader.

    Ans:2
    The phrase ‘stuck up for’ in the given sentence means supported or defended. Shield – cover or hide. Berate – insult or scold. Impede – prevent. B is the right answer.
  • 8. Question

    Please don’t try to put off until tomorrow as you have enough time today to complete it.

    Ans:1
    A verb is required here to replace the given phrase in the sentence. ‘Suspension’, which means the action of suspending someone or something or the condition of being suspended, is a noun and will be eliminated. ‘Advance’ meaning to move forwards in a purposeful way, will actually provide a contrary meaning to the sentence, thereby getting eliminated. ‘Delayed’ – to make (someone or something) late or slow, is the past participle form of the base form of delay; hence, will be eliminated as well. ‘Comment’ will not make any sense in the given context. ‘Postpone’ – to cause or arrange for (something) to take place at a time later than that first scheduled, will be the prefect word to replace the given phrase in the sentence, making option A the correct answer.
  • 9. Question

    He didn’t drink enough water, so he passed out at the end of the race.

    Ans:3
    We need the past participle of the base form of the verb here, which will eliminate ‘collapse’ – suddenly fall down or give way, it being a verb. ‘Revered’ – feel deep respect or admiration for (something), will not find any relevance in the given context, and could be eliminated. ‘Accused’ – a person or group of people who are charged with or on trial for a crime, will never take the preposition ‘at’ after it; hence, can be eliminated. ‘Blacked’ on a standalone basis will refer to make (something) black, especially with polish, but to be correct here will need to be paired with ‘out’. Blacked-out thus formed, will give the exact meaning as that of collapse. The correct answer will be ‘fainted’ which also has the same meaning as that of collapse. Option C will be the correct answer.
  • 10. Question

    Besides coming across people who have not much in material terms, but are very happy because they enjoy a rich spiritual inner life.

    Ans:2
    Beginning with a participle clause as in A and C, would require us to name the subject, i.e. who came across people, which is not mentioned in the sentence. ‘Besides’ is used to state a dissimilar, additional fact, which is not done in the sentence. D begins with ‘when’, which would require two dependent clauses to be stated, which is not the case. Only B fits in the sentence grammatically and contextually.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.