Set-9 Spot The Error For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Spot the Error Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions(1-10) : In each of the questions given below a sentence is given which is divided into 5 parts. The first part which is numbered (1) and is grammatically correct. You have to find the error in the other numbered part of the sentence and if you find the error in any part of the sentence apart from (1) then that part of the sentence is the correct choice for the given question. If all the parts are grammatically correct choose option (E) as your choice.

1. (1) He is a lonely man, /(A) who is not taken seriously /(B) by his own people /(C) and yet he cannot keep himself /(D) aloof from them and their misery. / (E) No error

2. (1) I have often stood /(A) in need of my dog’s company /(B) and I have desired, from the mere /(C) fact of his existence,/(D) a great sense of inward security. / (E) No error

3. (1) The old man continued /(A) living a hard life /(B) but never he asked /(C) for any help /(D) from neighbours. / (E) No error

4. (1) The police (A)succeeded in recovering /(B) the stolen Jewellery /(C) after a /(D) detailed investigation. / (E) No error

5. (1) Neither Prakash /(A) nor his brother Prashant /(B) are capable of /(C)doing this work /(D) within two days. / (E) No error

6. (1) When I get back /(A) I shall pay back /(B) the money that /(C) I borrowed from /(D) you last month ./ (E) No error

7. (1) No sooner /(A) he had arrived/(B) than he was /(C) asked to /(D) leave again./(E) No error

8. (1) If your jogging /(A) clothes is not /(B) made of permeable fabric /(C) you will drown /(D)in your sweat. /(E) No error

9. (1) Having lived /(A) in Kerala for ten years, /(B) my friend is used to /(C) speak Malyalam /(D) with his friends. /(E) No error

10. (1) India already /(A)provides reservations to /(B) backward groups and /(C) it is time the /(D)reservation policy is re-examined. /(E) No error

 

 

Check the Answer below:

 

  • Directions(1-10) : In each of the questions given below a sentence is given which is divided into 5 parts. The first part which is numbered (1) and is grammatically correct. You have to find the error in the other numbered part of the sentence and if you find the error in any part of the sentence apart from (1) then that part of the sentence is the correct choice for the given question. If all the parts are grammatically correct choose option (E) as your choice.
    1. Question
    (1) He is a lonely man, /(A) who is not taken seriously /(B) by his own people /(C) and yet he cannot keep himself /(D) aloof from them and their misery. / (E) No error

    Ans:5

     The sentence is grammatically correct. 
  • 2. Question

    (1) I have often stood /(A) in need of my dog’s company /(B) and I have desired, from the mere /(C) fact of his existence,/(D) a great sense of inward security. / (E) No error

    Ans:5

    The sentence is grammatically correct.
  • 3. Question

    (1) The old man continued /(A) living a hard life /(B) but never he asked /(C) for any help /(D) from neighbours. / (E) No error

    Ans:2

     ‘never’ will be used before ‘asked’ as ‘never, always, seldom, hardly,rarely ,scarcely’ is used after To be (is, am, are, was, were) and before main verb.
    Ex. He is never late.
    He never comes late. 
  • 4. Question

    (1) The police (A)succeeded in recovering /(B) the stolen Jewellery /(C) after a /(D) detailed investigation. / (E) No error

    Ans:5

    The sentence is grammatically correct.
  • 5. Question

    (1) Neither Prakash /(A) nor his brother Prashant /(B) are capable of /(C)doing this work /(D) within two days. / (E) No error

    Ans:2

     ‘is’ will be used in place of ‘are’ as when two singular nouns, ‘either…or, neither…nor, not only… but also’ get connected then verb is used according to the nearest subject.
    Ex. Neither Soni nor Moni was here.
    Either Neeta or Rita is at fault. 
  • 6. Question

    (1) When I get back /(A) I shall pay back /(B) the money that /(C) I borrowed from /(D) you last month ./ (E) No error

    Ans:5

    The sentence is grammatically correct.
  • 7. Question

    (1) No sooner /(A) he had arrived/(B) than he was /(C) asked to /(D) leave again./(E) No error

    Ans:1

     ‘had he’ will be used in place of ‘he had’ as verb is used before the subject with ‘no sooner’. 
  • 8. Question

    (1) If your jogging /(A) clothes is not /(B) made of permeable fabric /(C) you will drown /(D)in your sweat. /(E) No error

    Ans:1

    ‘are’ will be used in place of ‘is’ as the subject of the sentence ‘clothes’ is plural for which plural verb is used.
  • 9. Question
    (1) Having lived /(A) in Kerala for ten years, /(B) my friend is used to /(C) speak Malyalam /(D) with his friends. /(E) No error

     

    Ans:3

    ‘speaking’ will be used in place of ‘speak’.
  • 10. Question

    (1) India already /(A)provides reservations to /(B) backward groups and /(C) it is time the /(D)reservation policy is re-examined. /(E) No error

    Ans:5

    The sentence is grammatically correct.