Set-9 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Direction (1-5):In the following questions, Some statements are given and followed by some conclusions. You have to decide from which the given conclusions can be drawn from the given statements.

1.Statement:
Some Chicken are Mutton
All mutton are Prawn
Some Prawn are Fish
Conclusion:
I.Some Mutton are Fish
II.All Chicken being Fish are possible

2. Statement:
Some apples are guava
All guavas are banana
All bananas are Orange
Conclusion:
I.All oranges are banana
II. All guavas are apple

3. Statement:
All Cars are Buses
All buses are trains
Some trains are trucks
Conclusion:
I.Some trucks are Cars
II.some trains are cars

4. Statement:
No apples are orange
No orange are berry
Some berries are Jack Fruit
Conclusion:
I. Some Jack fruits are Orange
II. No Jack Fruits are Orange

5. Statement:
Some roses are Jasmine
No Jasmines are sunflower
All Sunflowers are Lily
Conclusion:
I. Some Lily are sunflower
II. No roses are Sunflower

Direction (6-10): In each question below are some statements followed by four conclusions are given  You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusion logically follows from the statements disregarding commonly known facts.

6. Statement:
Some pictures are tables
All tables are fans
No fans are flute
All flutes are furniture
Conclusion:
I.Some pictures are flutes
II. All tables are furniture
III.Some furniture being fans is possible
IV.All pictures are fans

7. Statement
All fruits are vegetables
Some vegetables are snacks
Some snacks are rice
Some foods are fruits
Conclusion:
I. Some foods are snacks
II. Some rice are fruits
III. All fruits are snacks
IV. Some foods are vegetables

8. Statement:
All C are C++
No Java is Matlab
All C++ are Java
Some Matlab is Labview
Conclusion:
I.Some labview are C
II.All C are Java
III.All Java are C++
IV.Some Matlab are not C

9. Statement
All chocolates are ice creams
Some Ice creams are Milk
Some Milk is lollipop
No lollipop is Milkshake
Conclusion:
I.Some Milkshake are ice-creams
II.All ice-creams being milk is possible
III.Some milk is not Milk shake
IV.Every chocolates are lollipop

10. Statement:
No cotton are Synthetic
Some synthetic are Nylon
All Nylon are Plastic
Conclusion:
I.All synthetic are plastic
II.No synthetic are plastic
III.Some plastic are not cotton
IV.All plastics are nylon

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Direction (1-5):In the following questions, Some statements are given and followed by some conclusions. You have to decide from which the given conclusions can be drawn from the given statements.

    1. Question

    Statement:
    Some Chicken are Mutton
    All mutton are Prawn
    Some Prawn are Fish
    Conclusion:
    I.Some Mutton are Fish
    II.All Chicken being Fish are possible

    Ans:2

  • 2. Question

    Statement:
    Some apples are guava
    All guavas are banana
    All bananas are Orange
    Conclusion:
    I.All oranges are banana
    II. All guavas are apple

    Ans:4

  • 3. Question

    Statement:
    All Cars are Buses
    All buses are trains
    Some trains are trucks
    Conclusion:
    I.Some trucks are Cars
    II.some trains are cars

    Ans:2

  • 4. Question

    Statement:
    No apples are orange
    No orange are berry
    Some berries are Jack Fruit
    Conclusion:
    I. Some Jack fruits are Orange
    II. No Jack Fruits are Orange

    Ans:3

  • 5. Question

    Statement:
    Some roses are Jasmine
    No Jasmines are sunflower
    All Sunflowers are Lily
    Conclusion:
    I. Some Lily are sunflower
    II. No roses are Sunflower

    Ans:1

    Direction (6-10): In each question below are some statements followed by four conclusions are given  You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusion logically follows from the statements disregarding commonly known facts.

    6. Question

    Statement:
    Some pictures are tables
    All tables are fans
    No fans are flute
    All flutes are furniture
    Conclusion:
    I.Some pictures are flutes
    II. All tables are furniture
    III.Some furniture being fans is possible
    IV.All pictures are fans

    Ans:3

  • 7. Question

    Statement
    All fruits are vegetables
    Some vegetables are snacks
    Some snacks are rice
    Some foods are fruits
    Conclusion:
    I. Some foods are snacks
    II. Some rice are fruits
    III. All fruits are snacks
    IV. Some foods are vegetables

    Ans:4

  • 8. Question

    Statement:
    All C are C++
    No Java is Matlab
    All C++ are Java
    Some Matlab is Labview
    Conclusion:
    I.Some labview are C
    II.All C are Java
    III.All Java are C++
    IV.Some Matlab are not C

    Ans:4

  • 9. Question

    Statement
    All chocolates are ice creams
    Some Ice creams are Milk
    Some Milk is lollipop
    No lollipop is Milkshake
    Conclusion:
    I.Some Milkshake are ice-creams
    II.All ice-creams being milk is possible
    III.Some milk is not Milk shake
    IV.Every chocolates are lollipop

    Ans:5

  • 10. Question

    Statement:
    No cotton are Synthetic
    Some synthetic are Nylon
    All Nylon are Plastic
    Conclusion:
    I.All synthetic are plastic
    II.No synthetic are plastic
    III.Some plastic are not cotton
    IV.All plastics are nylon

    Ans:3