Set-18 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions(1-10):In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

1. Price Waterhouse has led an appeal ______ the SEBI order at the Securities Appellate Tribunal (SAT), which heard the matter on Friday, but refused to stay the two year ban.
I.Counter to
II.Face
III.against
IV.versus

2. A government appointed Special Investigation Team has been _______ since February 2015.
I.working
II.going
III.functioning
IV.useful

3. There is hardly any difference between urban and rural students in this matter, the only _______ being that urban children are smart enough to use electronic gadgets.
I.similarity
II.dissimilarity
III.difference
IV.variety

4. There are a number of open double storey enclosures that _______hold several tombs inside.
I.predominantly
II.frequently
III.mainly
IV.mostly

5. As families _______ into smaller and smaller units, the old gracious ways of sharing homes and warm hospitality of our typical Indian homes are under threat.
I.narrow
II.shrink
III.decrease
IV.waste

6. Like the Supreme Court of theUnited States, making this processwork by circulation and withoutoral hearing needs to be ________.
I.steadily
II.fully
III.strongly
IV.actively

7. The immediate trigger for thepress conference was the ________arbitrariness of the Chief Justice of India (CJI) in allocating benches for disposal of cases.
I.noticeable
II.clear
III.glaring
IV.apparent

8. The fear of politicization is ________, being based on a naïve view that overt parliamentary law is the sole method of interference with the judiciary.
I.misdirected
II.abused
III.harmed
IV.misconducted

9. The insights available from successive studies pointto progress being made in raw enrolment of children inschool, but miserable _______ in achieving learning out-comes.
I. wreck
II.downfall
III.misstep
IV.failure

10. There needs to be adistinction made betweensubsidising religious tours with public funds and__________ the same without financial applications.
I.further
II.promoting
III.aiding
IV.facilitating

 

Check your Answers below:

 

Directions(1-10):In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

1. Question

Price Waterhouse has led an appeal ______ the SEBI order at the Securities Appellate Tribunal (SAT), which heard the matter on Friday, but refused to stay the two year ban.

  1. Counter to
  2. Face
  3. against
  4. versus
Ans: 4
The correct set of words which will be suitable in the sentence are ‘counter to-against’, whose meaning is -opposite to.

2. Question

A government appointed Special Investigation Team has been _______ since February 2015.

A.working
B.going
C.functioning
D.useful

Ans: 1
The correct set will be ‘working- functioning’ whose meaning is active and operative.

3. Question

There is hardly any difference between urban and rural students in this matter, the only _______ being that urban children are smart enough to use electronic gadgets.

  1. similarity
  2. dissimilarity
  3. difference
  4. variety
Ans: 2
The meaning of the correct set of words ‘dissimilarity-difference, is which is not similar or same.

4. Question

There are a number of open double storey enclosures that _______hold several tombs inside.

  1. predominantly
  2. frequently
  3. mainly
  4. mostly
Ans: 3
The correct set of words are ‘mainly- mostly’ whose meaning is essential or usual.

5. Question

As families _______ into smaller and smaller units, the old gracious ways of sharing homes and warm hospitality of our typical Indian homes are under threat.

  1. narrow
  2. shrink
  3. decrease
  4. waste
Ans: 2
The correct set of words here, will be ‘shrink-decrease’ whose meaning is to become smaller.

6. Question

Like the Supreme Court of theUnited States, making this processwork by circulation and withoutoral hearing needs to be ________

  1. steadily
  2. fully
  3. strongly
  4. actively
Ans: 3
the appropriate set of words will be ‘fully-strongly’ as their meaning is powerful and definitely.

7. Question

The immediate trigger for thepress conference was the ________arbitrariness of the Chief Justice of India (CJI) in allocating benches for disposal of cases.

  1. noticeable
  2. clear
  3. glaring
  4. apparent
Ans: 4
‘clear-apparent’ are correct because their meaning is ‘obvious’ and goes with the meaning of the sentence.

8. Question

The fear of politicization is ________, being based on a naïve view that overt parliamentary law is the sole method of interference with the judiciary.

  1. misdirected
  2. abused
  3. harmed
  4. misconducted
Ans: 2
the correct set will be ‘misdirected-misconducted’ whose meaning is to mess up.

9. Question

The insights available from successive studies pointto progress being made in raw enrolment of children inschool, but miserable _______ in achieving learning out-comes.

A.  wreck
B. downfall
C. misstep
D.  failure

Ans: 4
here, ‘breakdown-failure’ is the correct set whose meaning is lack of success, and they go with the sentence.

10. Question

There needs to be adistinction made betweensubsidising religious tours with public funds and__________ the same without financial applications.

  1. further
  2. promoting
  3. aiding
  4. facilitating
Ans: 5
‘aiding- facilitating’ means to assist the progress of something. It is the correct set of words to be used.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.