Set-27 Coding Decoding For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Coding Decoding Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
‘Orion high Celia granted’ is coded as ‘ P6$  I5*  D6$  H8#’
‘Harvey Gerald Alice bail’ is coded as ‘ I7&  H7&  B6$  C5*’
‘Richard in the trail’ is coded as ‘ S8#  J3@  U4!  U6$’
‘Vaughan after bail valley’ is coded as ‘W8#  B6$  C5*  W7&’
1. What is the code for the word ‘word’?

2. What is the code for the word ‘Happy’?

3. What does the code ‘N7&’ represents?

4. What does the code ‘T8#’ represents?

5. What does the numbers in the code represents?

Directions (6-8): Study the following information carefully and answer the questions given below.

“everyone have different timing” – “ bs ms rh kl”
“eachone  have different goal” – “ st ms py rh”
“eachone timing is precious” – “ ba kl an py”

6. Which of the following is the code for “Timing” in this coding language?

7. What can be code for “Precious” in this coding Language?

8. If “ Modern India is different” is written as “ ds tg rh ba” and “ India become rich” is written as “ tg kg uf”, then what can be the code for “ Modern is best”?

Directions (9-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a certain coding language,
“Journey from Mountain” is coded as “pmk dhk tck”
“He is from England” is coded as “opk hkk npk dhk”
“Braveman Journey is difficult” is coded as “pmk fgk spk opk”

9. Which of the following is the code for “Braveman” in this code language?

10. If Good boy England is written as “ hbk dck hkk” , Bad Braveman happy” is written as “ yrk fgk nvk”  Which of the following is the code for “He difficult” in this code language?

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
    ‘Orion high Celia granted’ is coded as ‘ P6$  I5*  D6$  H8#’
    ‘Harvey Gerald Alice bail’ is coded as ‘ I7&  H7&  B6$  C5*’
    ‘Richard in the trail’ is coded as ‘ S8#  J3@  U4!  U6$’
    ‘Vaughan after bail valley’ is coded as ‘W8#  B6$  C5*  W7&’

    1. Question

    What is the code for the word ‘word’?

    Ans:4
    Logic:
    Number – Total letters + 1
    Symbol
    2 letters – @
    3 letters – !
    4 letters – *
    5 letters – $
    6 letters – &
    7 letters – #
    Letter – next letter of 1st letter
    Eg:
    Orion – P6$
    P – next letter of ‘O’
    6 – number of letters 5+1
    $ – 5 letter
  2. 2. Question

    What is the code for the word ‘Happy’?

    Ans: 3
    Logic:
    Number – Total letters + 1
    Symbol
    2 letters – @
    3 letters – !
    4 letters – *
    5 letters – $
    6 letters – &
    7 letters – #
    Letter – next letter of 1st letter
    Eg:
    Orion – P6$
    P – next letter of ‘O’
    6 – number of letters 5+1
    $ – 5 letter
  3. 3. Question

    What does the code ‘N7&’ represents?

    Ans:5
    Logic:
    Number – Total letters + 1
    Symbol
    2 letters – @
    3 letters – !
    4 letters – *
    5 letters – $
    6 letters – &
    7 letters – #
    Letter – next letter of 1st letter
    Eg:
    Orion – P6$
    P – next letter of ‘O’
    6 – number of letters 5+1
    $ – 5 letter
  4. 4. Question

    What does the code ‘T8#’ represents?

    Ans: 3
    Logic:
    Number – Total letters + 1
    Symbol
    2 letters – @
    3 letters – !
    4 letters – *
    5 letters – $
    6 letters – &
    7 letters – #
    Letter – next letter of 1st letter
    Eg:
    Orion – P6$
    P – next letter of ‘O’
    6 – number of letters 5+1
    $ – 5 letter
  5. 5. Question

    What does the numbers in the code represents?

    Ans:4
    Logic:
    Number – Total letters + 1
    Symbol
    2 letters – @
    3 letters – !
    4 letters – *
    5 letters – $
    6 letters – &
    7 letters – #
    Letter – next letter of 1st letter
    Eg:
    Orion – P6$
    P – next letter of ‘O’
    6 – number of letters 5+1
    $ – 5 letter

    Directions (6-8): Study the following information carefully and answer the questions given below.
    “everyone have different timing” – “ bs ms rh kl”
    “eachone  have different goal” – “ st ms py rh”
    “eachone timing is precious” – “ ba kl an py”

    6. Question

    Which of the following is the code for “Timing” in this coding language?

    Ans:1
  6. 7. Question

    What can be code for “Precious” in this coding Language?

    Ans:5
  7. 8. Question

    If “ Modern India is different” is written as “ ds tg rh ba” and “ India become rich” is written as “ tg kg uf”, then what can be the code for “ Modern is best”?

    Ans:4

    Directions (9-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
    In a certain coding language,
    “Journey from Mountain” is coded as “pmk dhk tck”
    “He is from England” is coded as “opk hkk npk dhk”
    “Braveman Journey is difficult” is coded as “pmk fgk spk opk”

    9. Question

    Which of the following is the code for “Braveman” in this code language?

    Ans: 4
  8. 10. Question

    If Good boy England is written as “ hbk dck hkk” , Bad Braveman happy” is written as “ yrk fgk nvk”  Which of the following is the code for “He difficult” in this code language?

    Ans:3