Set-6 Indian Economics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Economics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-6 Indian Economics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. In which year ‘New Economic Policy’ was announced in India?
1. 1990
2. 1991
3. 1992
4. 1989

Ans:2

2. Which among the following comes under secondary sector of Indian Economy?
1. Sugar Industry
2. Fishing
3. Insurance
4. Transport of goods

Ans:1

3. _____ sector is characterised by small and scattered units which are largely outside the control of the government.
1. Unorganized
2. Organised
3. Disguised
4. Seasonal

Ans:1

4. What is Educated unemployment?
1. Kind of unemployment generally found in urban areas
2. Kind of unemployment when people are not able to find jobs during some months of the year
3. Kind of employment generally found in urban areas
4. None of these

Ans:1

5. Who decides Bank Rate in India?
1. Finance Minister of India
2. President of India
3. Reserve Bank of India
4. State Bank of India

Ans:3

6. Which among the following comes under tertiary sector of Indian Economy?
1. Cloth Industry
2. Transport of goods
3. Dairy
4. Sugar Industry

Ans:2

7. _____ publishes Economic Survey in India.
1. Government of India
2. Ministry of Finance
3. NITI Aayog
4. Prime Minister of India

Ans:2

8. In which economic system the government decides what goods are to be produced in accordance with the needs of society?
1. Socialist
2. Mixed
3. Capitalist
4. Traditional

Ans:1

9. 1 Rupee note bears the signature of whom?
1. Government of India
2. Chief Justice of India
3. Finance Secretary of India
4. Prime Minister of India

Ans:3

10. Which five-year plan recognized human development as the core of all developmental efforts?
1. First Five Year Plan
2. Second Five Year Plan
3. Eighth Five Year Plan
4. Ninth Five Year Plan

Ans:3

11. What is the minimum base rate fixed by RBI?
1. 8.3%
2. 8.25%
3. 8.70%
4. 10%

Ans:3

12. How many public sector banks are there in India?
1. 10
2. 14
3. 22
4. 21

Ans:4

13. Which among the following comes under primary sector of Indian Economy?
1. Sugar Industry
2. Dairy
3. Banking
4. Transport of Goods

Ans:2

14. What is seasonal unemployment?
1. Kind of unemployment generally found in urban areas.
2. Kind of unemployment when people are not able to find jobs during some months of the year
3. Kind of unemployment when people are able to find jobs during the year
4. None of these

Ans:2

15. ________ sector covers those enterprises (or) places of work where the terms of employment are regular.
1. Unorganized
2. Organised
3. Disguised
4. Seasonal

Ans:2

16. Which of the following is not a method of estimating national income?
1. Expenditure method
2. Output method
3. Matrix method
4. Income method

Ans:3

17. Which of the following taxes is levied by the State Government only?
1. Wealth tax
2. Entertainment tax
3. Income tax
4. Corporate tax

Ans:2

18. HDI is an aggregate measure of progress in which of the three dimensions?
1. Health, Education, Income
2. Food Security, Employment, Income
3. Agriculture, Industry, Services
4. Height, Weight, Colour

Ans:1

19. The operational period of 12th Five Year Plan is –
1. 2007-12
2. 2012-17
3. 2015-20
4. 2005-10

Ans:2

20. What is an octroi?
1. Tax
2. Tax collection centre
3. Tax processing centre
4. Tax information centre

Ans:1