Set-6 Para jumbles For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Para jumbles Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-5) Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

A. The phenomenon of bank officials scuttling the system to favour a few is not new; we have been seeing this since the Harshad Mehta days.
B. It is also worrying that such instances happen in an institution whose activities are being monitored by no less than the Reserve Bank of India.
C. That such a situation continues shows that there is no vigilance.
D. As though the problem of non-performing assets is not enough, now bank officials are also indulging in malpractices that will further deteriorate India’s financial condition.
E. It is sad that while the common man was forced to stand in queues to withdraw his own money after demonetization, vast amounts were being siphoned off from banks through the back door.

1. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?

2. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?

3. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?

4. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?

5. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?

Directions:(6-10) Given below are seven sentences which may or may not be in sequence it is then followed by few questions. Rearrange the sentences and then answer the questions carefully.
(A) A quick look at everyday Indian politics and the debates in the press and elsewhere shows that the spirit of Gandhi is no more fully present in his native country.
(B) It is practically impossible to live in India and not to see or hear references to Gandhi.
(C) Gandhi is by far the most recognisable Indian put on currency notes.
(D) But this does not mean necessarily that Gandhi is well read and understood by all Indians.
(E) He is also honoured all over the country with statues erected in the middle of town squares and his pictures posted on the walls of business offices and shops, even restaurants.
(F) For Gandhi, recognition is the mechanism by which our democratic existence, as self-transformative beings, is generated.

6. Which one of the following does not belong to the theme of the paragraph after rearrangement (not a part of the coherent paragraph formed after the rearrangement)?

7. Which one of the following sentences can replace sentence (C) after rearrangement (excluding the correct option of Q1?

8. Which one of the following statement comes next after the rearrangement?

9. Which one of the following is the last sentence after rearrangement?

10. Which one of the following is the fourth sentence after rearrangement?

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • Directions:(1-5) Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

    A. The phenomenon of bank officials scuttling the system to favour a few is not new; we have been seeing this since the Harshad Mehta days.
    B. It is also worrying that such instances happen in an institution whose activities are being monitored by no less than the Reserve Bank of India.
    C. That such a situation continues shows that there is no vigilance.
    D. As though the problem of non-performing assets is not enough, now bank officials are also indulging in malpractices that will further deteriorate India’s financial condition.
    E. It is sad that while the common man was forced to stand in queues to withdraw his own money after demonetization, vast amounts were being siphoned off from banks through the back door.

    1. Question

    Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?

    Ans: 2
    The correct sequence is DACBE

  • 2. Question

    Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?

      Ans: 1
    The correct sequence is DACBE

  • 3. Question

    Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement?

    Ans: 3
    The correct sequence is DACBE

  • 4. Question

    Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?

    Ans: 4
    The correct sequence is DACBE

  • 5. Question
    Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?
    Ans:5
    The correct sequence is DACBE

    Directions:(6-10) Given below are seven sentences which may or may not be in sequence it is then followed by few questions. Rearrange the sentences and then answer the questions carefully.

    (A) A quick look at everyday Indian politics and the debates in the press and elsewhere shows that the spirit of Gandhi is no more fully present in his native country.
    (B) It is practically impossible to live in India and not to see or hear references to Gandhi.
    (C) Gandhi is by far the most recognisable Indian put on currency notes.
    (D) But this does not mean necessarily that Gandhi is well read and understood by all Indians.
    (E) He is also honoured all over the country with statues erected in the middle of town squares and his pictures posted on the walls of business offices and shops, even restaurants.
    (F) For Gandhi, recognition is the mechanism by which our democratic existence, as self-transformative beings, is generated.

    6. Question

    Which one of the following does not belong to the theme of the paragraph after rearrangement (not a part of the coherent paragraph formed after the rearrangement)?

    Ans: 4
    Statement (F) does not belong to the theme of the paragraph. The whole paragraph is about the achievements and honours of Gandhi except statement (F) which is describing about his views on building a democratic nation through recognition.

  • 7. Question

    hich one of the following sentences can replace sentence (C) after rearrangement (excluding the correct option of Q1?

    Ans: 1
    Statement (C) is describing about the importance of Gandhi in the eyes of Indians. Therefore, from the given options only statement (a) is describing the similar characteristic of Gandhi, as he is referred the father of the nation. Other statements do not show the importance of Gandhi and thus, are eliminated.

  • 8. Question

    Which one of the following statement comes next after the rearrangement?

      Ans: 2
    Option (b) is the correct choice. The correct sequence of the paragraph is BCEDA. The last sentence of the paragraph is stating about the current political scenario and Gandhi’s political policies in the country. Option (b) is continuing the last statement and further elaborating about the political practices of the country.

  • 9. Question

    Which one of the following is the last sentence after rearrangement?

    Ans:1
    The sequence of the paragraph is BCEDA.

  • 10. Question
    Which one of the following is the fourth sentence after rearrangement?
    Ans: 4
    The sequence of the paragraph is BCEDA. The conjunction ‘but’ is used to indicate a contrast between the current and the previous statement. In the beginning statements (B) (C) (E) are describing about the honours given to Gandhi. Thus, the next statement has to be statement (D) expressing a contrast from the earlier statements. Therefore, option (d) is the correct choice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.